RCA și CASCO sunt cele mai uzuale tipuri de asigurări auto disponibile pe piață. Vom încerca pe parcursul acestui articol să prezentăm cât mai succint ce se ascunde sub aceste două abrevieri.
1. RCA – asigurarea de răspundere civilă auto – este asigurarea OBLIGATORIE pe care trebuie să o aibă orice autovehicul pentru a avea voie să circule pe drumurile publice. Lipsa acestei asigurări atrage după sine amenzi consistente la orice control făcut de Poliția Rutieră.
Lista societăților autorizate să emita polițe de asigurare tip RCA este disponibilă pe site-ul oficial CEDAM.
RCA este o asigurare prin care cei prejudiciați în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto al vehiculului asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite. Mai multe detalii despre normele legale care se aplică polițelor RCA puteți obține pe site-ui oficial CEDAM. Esențial de reținut este că:
CASCO – este asigurarea facultativă pentru avarii și furt. Este singurul tip de asigurare auto care despăgubește pe cel asigurat pentru avarii produse din vina acestuia, cu autor necunoscut, din cauze naturale, tentative de furt, etc.
La încheierea unei asigurări de tip CASCO trebuie avute în vedere:
• gama de riscuri acoperite
• suma asigurată
• condițiile de acordare a despăgubirilor (și mai ales situațiile în care asiguratorul poate refuza plata acestora)
• franșize și prime de reîntregire
• servicii auxiliare (transportul/tractarea autovehiculului de la locul accidentului, etc)
• relația asiguratorului cu service-urile agreate de asigurat
Câteva aspecte importante legate de asigurările de tip CASCO:
• în cazuri de furt parțial, respectiv tentativă de furt, asiguratorul nu face plata despăgubirilor decât după soluționarea cazului de către Poliție (care durează în general 30 de zile de la sesizare)
• în cazurile în care asiguratorul trebuie să plătească asiguratului prima de daună totală (furt sau avarii a căror cost de reparație depășește un anumit procent – 75-80% din suma asigurată) procedura este una de durată (poate ajunge și la 3-6 luni)
• fiecare despăgubire acordată pe perioada de derulare a contractului de asigurare CASCO diminuează suma asigurată trecută pe poliță. Pentru a evita surpize neplăcute este recomandată reîntregirea acestei sume (de obicei este vorba de plata unui procent de 5-10% din valoarea despăgubirilor pentru acel eveniment)