Studii recente arată că, în urma scumpirii prețului carbutanților, din ce în ce mai mulți români apelează la a-și împărți costurile de călătorie cu alte persoane prin folosirea în comun a aceluiași automobil în cazul deplasărilor pe distanțe medii și lungi.
Acest mod de a distribui costurile călătoriei între mai multe persoane este foarte frecvent utilizat, atât în statele mai dezvoltate ale Uniunii Europene, cât și în Statele Unite ale Americii.
Multe dintre guvernele europene încurajează dezvoltarea unor asemenea proiecte prin promovarea avantajelor folosirii acestora și finanțarea proiectelor care suportă acest concept.
Aceste proiecte există în afara țării de ceva vreme și au reusit să atragă un numar impresionant de utilizatori.
Servicii precum www.roadsharing.com (Italia), www.covoiturage.fr (Franța) sau www.mitfahrgelegenheit.de (Germania) au reușit să aducă economii și avantaje substanțiale utilizatorilor lor dar nu numai, un astfel de serviciu fiind de asemenea benefic și pentru mediu.
În România, acest concept este deocamdată la început, dar se poate observa că site-uri precum www.ecodrum.ro, care oferă gratuit astfel de servicii, au început să acapareze tot mai mult teren.
EkoRoad, noua aplicație gratuită dezvoltată de AMVTek, ajută șoferii și pasagerii să se gasească reciproc pentru a împărți prețul călătoriei. Utilizatorii aplicației au ocazia de a călători nu doar în granițele țării, EkoRoad fiind disponibil în toate statele din Europa.
EkoRoad oferă un sistem inteligent de căutare a călătoriilor, fiind capabilă să descopere călătorii care se intersectează chiar și doar parțial cu itinerariul necesar călătoriei dorite.
Deasemenea, aplicația dispune de un sistem de securitate care poate proteja identitatea utilizatorilor săi față de restul utilizatorilor, făcând excepție momentul în care identitatea acestuia trebuie dezvăluită eventualilor colegi de călătorie
Recenta scumpire nejustificată a combustibililor nu a făcut altceva decât să accentueze interesul românilor în astfel de servicii. În ultima perioadă, traficul pe acest gen de pagini web a crescut cu aproximativ 23%, iar scumpirile iminente ale carburanților din perioada ce va urma, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu, nu vor face altceva decât să încurajeze tot mai multe persoane în a folosi astfel de aplicații on-line.