Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Sfaturi consum redus benzina

In cadrul platformei oferite de catre Barum, am remarcat cu mare interes sfaturile utile prezentate pentru a indruma posesorii de autovehicule rutiere sa obtina in cadrul rutelor auto efectuate un consum mic redus, eficient.

Va invit sa luati in calcul urmatorul ghid compus din sfaturi utile pentru un consum redus:

1. Presiunea din anvelope – Verificaţi presiunea din anvelope o dată la fiecare două săptămâni. Valoarea corectă a presiunii din anvelope depinde de sarcina exercitată asupra autovehiculului dumneavoastră precum şi de viteza admisă. Presiunea corectă din anvelope duce la o rezistenţă scăzută la înaintare – şi, astfel, la un consum redus de carburant şi funcţionare ecologică.

2. Porniri in tromba – Evitaţi demarajul brusc la semafor. Acceleraţi treptat şi comutaţi repede într-o treaptă superioară de viteză.

3. Conduceţi anticipativ – Menţinând o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă, puteţi evita opririle bruşte. Autovehiculul dumneavoastră are nevoie de mult mai multă energie pentru a demara după o oprire. Deplasarea înceată vă costă mai puţin.

4. Tipuri de anvelope – Pe timpul verii, utilizaţi anvelope de vară, iar pe timp de iarnă, anvelope de iarnă. Numai în acest mod, durabilitatea anvelopei poate fi cu adevărat valorificată (anvelopele de iarnă se uzează mai rapid vara, iar cele de vară, iarna, datorită forţei de frecare sporite).

5. Conduceţi fără încărcături inutile – Aici ne referim la suportul de pe plafon atunci când nu este necesar – doar acesta poate să genereze un consum de combustibil cu 10% mai mare. Pe timpul verii, nu aveţi nevoie de pături călduroase şi/sau anvelope de iarnă în autovehicul. Poate veţi îndepărta şi roata de rezervă din autovehicul dacă nu călătoriţi decât în oraş – un compresor cu o soluţie de etanşeizare, precum ContiComfortKit, este mult mai uşor şi vă eliberează mai mult spaţiu în autovehicul. Adesea, în furgonete, puteţi elimina cel de-al treilea rând de scaune – doar această acţiune face autovehiculul mai uşor cu 25 kg.

6. Auxiliare – Menţineţi activat sistemul de climatizare pe o perioadă mai lungă numai atunci când este strict necesar. Puteţi menţine răcoarea în habitaclu activând sistemul de climatizare pentru intervale scurte, după care îl închideţi. Vă rugăm să reţineţi: şi parcarea la umbră vă ajută să economisiţi bani.

7. Incalzirea motorului – După pornirea motorului, puteţi să vă puneţi în mişcare imediat. Motoarele moderne nu mai au nevoie de încălzire.

8. Conducere eficienta – Conduceţi mereu cu treapta cea mai înaltă cuplată. Chiar şi la peste 2000 rpm, este bine să cuplaţi într-o treaptă superioară.

9. Economie de combustibil – Alimentaţi vehiculul cu ulei ce asigură o funcţionare optimă – şi nu rataţi niciun schimb de ulei. Autovehiculul dumneavoastră va avea o durată mai lungă de funcţionare – şi un consum mai redus de ulei.

10. Rute auto – Călătoriile efectuate în comun cu alte persoane în acelaşi autovehicul generează economii – nu numai în drumul dumneavoastră către serviciu, dar şi atunci când vă trimiteţi copiii la şcoală sau grădiniţă.

Sursa: Barum

(Visited 3 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice