Acte necesare pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare
Taxa de prima inmatriculare / poluare este ilegala iar cei care au fost obligati sa o plateasca pentru a-si putea inmatricula autovehiculul au dreptul sa ceara restituirea ei.
Pentru a incepe demersul de recuperare a taxei de prima inmatriculare trebuie sa alcatuiti un dosar care sa contina copii dupa urmatoarele acte:
– CI – titular autovehicul;
– Contract de vanzare-cumparare a masinii, factura fiscala (daca este cazul);
– Actele masinii din tara de origine, traduse si legalizate;
– Certificat masina inmatriculata;
– Decizia de calcul a taxei de poluare emisa de ANAF;
– Chitanta care atesta plata taxei;
– Taxa judiciara de timbru in valoare de 39 lei, platita la Primarie;
– Timbru judiciar de 0,3 lei (cumparat de la orice oficiu postal).
Durata procesului poate fi intre 6 si 12 luni, in functie de gradul de incarcare al Tribunalului, insa sansele de a castiga procesul sunt foarte mari.
Exista deja precendente – cazurile Tatu si Nisipeanu judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, unde unde s-a stabilit clar cum trebuie interpretata legea. In consecinta, din ce in ce mai multi romani reusesc sa recupereze taxa de prima inmatriculare, ca urmare a castigarii procesului.
O conditie foarte importanta pentru castigarea procesului este ca un avocat sau consilier juridic sa se ocupe de intocmirea dosarului si redactarea documentelor.
O formulare incorecta sau lipsa unui act poate duce la pierderea procesului. De aceea, Departamentul Juridic ASDR se ocupa de tot ce tine de proces, de la redactarea documentelor, pana la reprezentarea in instanta.
Sursa: ASDR