Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Peugeot 508 – o maşină de lux la un preţ accesibil

Peugeot 508 – o maşină de lux la un preţ accesibil

Peugeot a avut o sarcină destul de complicată atunci când s-a hotărât că a venit vremea pentru un urmaş al lui 407.

Puneţi-vă câteva secunde în pielea inginerilor şi designerilor mărcii franceze: avem un segment atât de plin încât dacă arunci un ac de sus e imposibil să nu zgârii caroseria vreunuia dintre modelele care aglomerează un spaţiu iubit de europeni, avem un model care a avut succes la vremea sa şi trebuie să ducem mai departe ideea de bază, avem un design îmbătrânit care trebuie schimbat cu ceva care să nu mai atingă liniile vechi, dar să aducă aminte că vorbim de Peugeot şi avem un frate de concern destul de reuşit.

Colac peste pupăză, noul model avea rolul de a înlocui atât vechiul 407, cât şi mai vechiul 607, o limuzină franceză rămasă neschimbată din vremurile în care 206 reprezenta vârful designului în segmentul mic.

Ei bine, ecuaţia de mai sus – una cu foarte multe necunoscute – a fost rezolvată de designerii Peugeot anul trecut, odată cu lansarea conceptului 5 by Peugeot.

Inginerii au dus mai departe ideea şi au creat noul 508, un model care atrage atenţia şi care merge pe ideea confortului suprem, ignorând cu o aroganţă demnă de Hexagon vecinii de segment care se bat cu pumnii în piept că sunt sportivi.

Peugeot 508 – 1.6 TCP 156CP Allure Motor / Transmisie

Importatorul Peugeot în România, la fel ca orice alt reprezentant oficial al vreunei mărci prezente în acest segment, mizează în principal pe versiunile diesel ale lui 508, pe motiv că motorina este “zeama” iubită de români în această zonă a pieţei. Şi au dreptate, pentru că statisticile confirmă acest lucru. Realitatea din teren ne-a pus însă faţă în faţă cu un motor interesant care consumă benzină şi care, graţie unei turbine şi unei cutii manuale, a reuşit să ne impresioneze mai mult decât a făcut-o propulsorul 2.0 HDi, testat în sesiunea de lansare a modelului în România.

Vorbim de unitatea THP de 1.6 litri şi 156 de cai putere, un motor pe benzină care nu este nou în gama Peugeot, dar care merită ceva mai multă atenţie dacă vă veţi hotărî să vă orientaţi spre un model de acest tip. Practic, împreună cu unitatea de 1.6 litri turbo reuşiţi să treceţi peste caznele unor şosele în urcare cu ajutorul celor 156 de cai disponibili sus, la 6000 de rotaţii pe minut, aproape de zona roşie a turometrului.

Probabil că aceasta este şi parte din plăcerea de a conduce acest motor pe benzină în defavoarea unui diesel clasic de 2.0 litri care îţi “taie” nevoile atunci când ai mai multă nevoie de ele.

La comportamentul plăcut al motorului turbo dezvoltat de PSA în colaborare cu vecinii germani din Munchen contribuie şi cuplul de 240 Nm disponibil încă de la 1400 rpm, garantul faptului că nu simţi întârzierea turbinei şi că vei avea parte de impuls dinamic indiferent de turaţia la care te afli atunci când apeşi acceleraţia. Un mic minus pentru timoneria cutiei, care ar fi putut să fie ceva mai exactă şi care a dat câteva rateuri în sarcină maximă pe Valea Oltului.

Consum

Motorul testat pe Peugeot 508 dispune de cea mai mică cilindree din segment în zona 145-160 de cai putere.

Vorbim de un motor de sub 1.6 litri (1598 de centimetri cubi), iar acest lucru se vede în comparaţia directă cu TSI-urile de 1.8 litri ale nemţilor şi cehilor, cu unităţile de 2.0 litri ale japonezilor de la Subaru sau ale celor de la Ford şi cu 1.8-ul Valvematic al celor de la Toyota. Pe hârtie, acestă diferenţă se observă cel mai bine la capitolul consum, acolo unde 508 1.6 THP reuşeşte un consum mediu mixt de 6.7 litri/100 km, o valoare excelentă, depăşită în segment doar de Toyota Avensis.

De altfel, noul model Peugeot profită de faptul că dispune de o masă proprie cu 100 de kilograme mai mică decât cea a “fratelui” apropiat C5, acelaşi motor pe modelul Citroen afişând un consum cu 0.2 litri/100 km mai ridicat. Dacă ignorăm calculul hârtiei, observăm că modelul Peugeot scoate un consum de 8.5 litri/100 km în regim extraurban şi într-un ritm susţinut de rulare, acesta putând să coboare însă până în jur de 7.3-7.5 dacă pedala de acceleraţie este mângâiată ceva mai tandru.

Performanţe

Cu 8.6 secunde pentru 0-100 km/h, modelul Peugeot reuşeşte să se claseze pe podiumul segmentului în zona motoarelor pe benzină de 145-160 de cai putere. Singurul model care reuşeşte să-l depăşească la acest capitolul pe francezul nostru este VW Passat 1.8 TSI 160 CP, cu 8.5 secunde, diferenţa fiind însă foarte mică şi probabil niciodată resimţită în habitaclu.

În rest, motoarele pe benzină de puteri comparabile sunt construite parcă după un tipar clasic, Seat Exeo 1.8 TSI, Skoda Superb 1.8 TSI şi Citroen C5 1.6 THP afişând, toate, aceeaşi valoare cu care vine şi noul 508.

Cele mai leneşe modele din segment rămân Toyota Avensis 1.8 şi Ford Mondeo 2.0 de 145 CP, care întârzie cu 0.8, respectiv 1.3 secunde la sprintul 0-100 km/h.

Siguranţă activă
Prin toate mijloacele
Pe drum, asupra siguranţei în rulare acţionează direct mai mulţi parametri: aderenţa, vizibilitatea, viteza, densitatea traficului, starea vehiculului etc.

Pentru prevenirea situaţiilor periculoase, se află în studiu noi sisteme, cum ar fi Lane Departure warning System, Deflation detection şi Road Barcode reading.

Oferirea unei vizibilităţi apropiate de cea existentă pe timpul zilei reprezintă o altă direcţie în încercarea de a oferi siguranţă mărită, şi acest deziderat va fi realizat printr-un avans tehnic de ultima generaţie – lămpile cu descărcare.

Grupul lucrează şi în direcţia îmbunătăţirii dinamicii vehiculelor, prin oferirea unui control optim şoferului asupra maşinii, prin intermediul unor sisteme de frânare, direcţie şi suspensie inteligente, reactive şi inovatoare.

Iar prin sistemul AMVAR, compania oferă acum posibilitatea reglării automate sau la cerere a suspensiilor, pentru orice stil de condus, confortabil sau sportiv.

Siguranţă pasivă

Habitaclu protejat

Pe lângă faptul că oferă confort, compartimentul pasagerilor este, de asemenea, dotat cu facilităţi tehnologice destinate protecţiei soferului. Au fost realizate noi oţeluri de înaltă rezistenţă pentru garantarea protecţiei maxime.

Echipamentele de siguranţă pe care Peugeot le foloseşte pentru toată gama de vehicule contribuie la furnizarea siguranţei prin securizarea pasagerilor în interiorul habitaclului şi prin apărarea acestora de orice intruziune. Acest rol este îndeplinit de către airbag-urile inteligente, ce se umflă cu o forţa ce variază cu puterea impactului.

Au fost reproiectate anumite spaţii din compartimentul pasagerilor: spaţiul dintre pedale şi coloana volanului este acum dotat cu airbag-uri pentru genunchi. Asemănător, a fost îmbunătăţită şi siguranţa destinată copiilor prin sistemele de protecţie a capului: airbag-urile perdea ce oferă protecţie mărită la impactul lateral.

Peugeot oferă, de asemenea, sisteme de comunicaţie care pot să alerteze imediat serviciile de salvare, în mod automat, şi apoi să le faciliteze acestora sosirea la locul accidentului.

Aflati mai multe informatii pe sursa …

(Visited 108 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice