RCA Ieftin si bun pentru participantii la trafic
RCA Ieftin si bun pentru participantii la trafic |
RCA este prescurtarea de la raspunderea civila auto si este o asigurare obligatorie pentru toti soferii care circula pe drumurile publice, exceptie facand vehiculele cu tractiune animala.
Circularea fara o asigurare RCA valabila poate duce pana la radierea din circulatie a vechiculului insa, de obicei, coducatorul este sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei (conform art. 64 din Legea nr. 136/1995) impreuna cu sanctiuni complementare precum retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare (stabilite de Codul Rutier). Daca esti sanctionat in acest mod vei primi de la politistul rutier o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Pentru ca asigurarea RCA este o asigurare pentru ceilalti participanti la trafic majoritatea soferilor alege sa incheie un RCA Ieftin .
Asigurarea RCA este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi primesc despăgubiri pentru daunele material și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în urma unui accident auto care a fost produs din vina conducătorului auto asigurat.
Poliţa RCA este valabilă în toate statele menţionate în conţinutul acesteia. Dacă circuli în alte state decât cele menţionate, trebuie să îţi iei o asigurare Carte Verde.
Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui care a produs paguba. Asigurarea RCA nu acoperă şi pagubele suferite de maşina ta în cazul în care ai fost găsit vinovat de producerea unui accident. Pentru a-ţi proteja maşina îţi trebuie o poliţă CASCO.
Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei polițe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei polițe de asigurare facultativă de avarii și furt tip CASCO. Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.
În acest fel, asigurarea de răspundere civilă auto este în interesul terțului păgubit, dar și în interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat că s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mică neatenție, un conducător auto să producă celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o sumă considerabilă, sumă care i-ar afecta bugetul sau chiar l-ar depăși.
Legislație în vigoare privind asigurarea RCA
- Legea nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea în aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010)
Legislația din România referitoare la asigurarea RCA este conformă cu Directivele europene care reglementează această asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
Cum poti sa faci un RCA bun
Dacă dumneavoastră cumpărați un vehicul nou, asigurarea RCA se poate încheia chiar la vânzător, cu reprezentantul asigurătorului autorizat, și este chiar recomandabil să faceți așa pentru că asigurarea intră în vigoare în același timp cu intrarea în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului dumneavoastră, fiind asigurat chiar și pe parcursul primului drum efectuat.
Persoana care vinde un vehicul are dreptul să primească înapoi de la asigurătorul RCA partea din prima plătită aferentă perioadei rămase până la expirarea valabilității asigurării, dacă nu a produs prejudicii pe perioada derulării contractului.
Pentru a recupera această sumă, el trebuie să se adreseze asigurătorului și să prezinte contractul de vânzare-cumpărare.
- sediile oricăreia dintre companiile de asigurări autorizate
- brokerii de asigurare care pot încheia în numele companiilor poliţe RCA-
- agenţii mandataţi ai companiilor de asigurări.
Riscurile acoperite de un RCA
Asigurarea RCA te protejeaza impotriva prejudiciilor pe care tu sau persoanele cuprinse in asigurare le puteti provoca fata de persoanele pagubite in cazul accidentelor de autovehicule.
Daca nu ai RCA vei fi penalizat cu
Amendă între 1.000 şi 2.000 RON, alaturi de reţinerea certifi catului de înmatriculare si reţinerea plăcuţelor de înmatriculare.
Dacă vei fi găsit vinovat de producerea accidentului respectiv şi nu ai RCA, vei plăti toate despăgubirile din propriul buzunar!
Ce este BONUS/MALUS si cand / cum se aplica ?
Sistemul bonus-malus reprezinta un mecanism de bonusuri si penalizari, aplicate soferilor in functie de istoricul la volan, pentru disciplinarea asiguratilor atunci cand vine vorba de polita RCA. Sistemul bonus-malus a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.
Sistemul bonus malus isi propune realizarea unei diferentieri intre soferul care a provocat daune si cel care nu avut incidente. Se inceaRCA astfel responsabilizarea soferilor, in asa fel incat sa se reduca pe cat posibil numarul de accidente, daune si vatamari corporale. Practic, daca faci un rau, platesti (Malus). Reusesti sa fii disciplinat la volan, esti rasplatit (Bonus).
La ce perioada se raporteaza sistemul bonus-malus?
Perioada de referinta este anul anterior datei emiterii politei.
B – reprezinta BONUS (reducere), iar numarul din dreptul literei B indica nivelul de reducere
Exista 14 clase de BONUS pentru care se acorda urmatoarele reduceri:
- B0 -0%
- B1 -5%
- B2 -10%
- B3 -14%
- B4 -18%
- B5 -22%
- B6 -26%
- B7 -29%
- B8 -32%
- B9 -35%
- B10 -38%
- B11 -41%
- B12 -44%
- B13 -47%
- B14 -50%
Este foarte important ce clasa de BONUS aveti pe polita RCA pentru stabilirea urmatoarei clase de reducere (reducerile se acorda numai daca nu ati avut daune in anul calendaristic anterior si in anul curent)
De exemplu acordarea clasei de BONUS se face astfel:
Aveti pe polita clasa B1 -> Reinnoiti polita fara daune pe 6 luni -> primiti clasa B2. Reinnoiti polita fara daune pe 12 luni -> primiti clasa B3 . Reducerile se acorda in acest fel pana ajungeti la B14 numai daca nu aveti daune. Bonusul si Malusul se aplica dupa urmatoarea regula: un sofer sare o clasa atunci cand isi incheie polita pe 6 luni si doua clase atunci cand asigurarea este facuta pe 12 luni. Se dubleaza perioada de timp, se dubleaza si clasa. De exemplu, daca acum ai clasa B2 si iti faci asigurarea pe 6 luni, vei trece la clasa B3. Daca iti inchei RCA-ul pe 12 luni, vei trece la B4.
M – Reprezinta MALUS (majorare), iar numarul din dreptul literei M indica nivelul de majorare.
Exista 8 clase de MALUS pentru care se aplica urmatoarele majorari:
- M1 +5%
- M2 +10%
- M3 +20%
- M4 +30%
- M5 +45%
- M6 +60%
- M7 +80%
- M8 +100%
MALUS-ul se calculeaza in functie de:
- numarul de daune provocate in anul calendaristic anterior
- numarul de daune provocate in anul calendaristic curent si clasa de BONUS/MALUS anterioara
- perioada pe care se prelungeste asigurarea (6 luni sau 12 luni)
Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puțin o daună în perioada de referință, în temeiul poliței de RCA deținută de acesta.
Într-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă de accident).
Sistemul bonus-malus este reglementat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin normele referitoare la asigurarea obligatorie RCA.
Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, valabile în prezent, sunt cele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010 și publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010.
Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.
De ce exista diferente mari de tarife intre societatile de asigurare?
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana piata asigurarilor a devenit libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret in functie de: politica lor de pret, costurile cu daunele avute in judetul respectiv, tipul masinii, varsta conducatorului, de dorinta de a acapara o anumita cota de piata, etc. Conditiile generale pentru asigurarea RCA sunt in principiu aceleasi peste tot.
In cazul in care asigurarea este facuta pentru inmatricularea unei masini, BONUS/MALUS nu se ia in considerare chiar daca aveti alte masini pe numele dumneavoastra.
Se considera client nou, iar pe site trebuie selectat “RCA nou” sau “Asigurare pentru inmatriculare” . Un sofer nu isi poate vinde masina in ideea ca in acest mod va scapa de o clasa malus mare.
Asiguratul isi va pastra clasa de bonus-malus atunci cand isi achizitioneaza o noua masina, iar noul proprietar al masinii care a fost vanduta nu este afectat in nici un mod de clasa de care apartinea fostul proprietar.
Despre CEDAM
Baza de date CEDAM a fost implementata si este mentinuta de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în baza Ordonantei de Urgenta nr.189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere înmatriculate si în conformitate cu Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislatiilor statelor membre privind asigurarea de raspundere civila pentru daunele decurgând din circulatia autovehiculelor.
Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenta centralizata a politelor RCA încheiate pe teritoriul României, atât în scopul unei mai bune urmariri a respectarii legislatiei în vigoare, cât si pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informatii legate de existenta unei polite RCA pentru un anumit autovehicul.
Atât functionalitatea, cât si continutul de informatii oferite de acest centru sunt permanent îmbunatatite pentru a reflecta cât mai fidel statutul actual al pietei de asigurari obligatorii din România.
Centrul de informare va ofera posibilitatea de a identifica atat societatea care a încheiat polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto pentru vehiculul dvs. cat si istoricul daunelor produse incepand cu anul 2010.
- Polite RCA / MTPL Policies
- Istoric daune RCA
Ce este constatul amiabil?
Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii: exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nefiind necesara implicarea politiei.
In cazul in care accidentul s-a soldat cu victime sau partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.
Atentie! Conduceti prudent si responsabil.