Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Informatii actualizate cu Noul Cod Rutier 2013

Noul Cod Rutier 2013

Noul Cod Rutier 2013

Nou Cod Rutier adaptat normelor europene

Guvernul si Politia Rutiera vor sa schimbe Codul Rutier, pentru a-l alinia normelor europene si a spori siguranta in trafic.

Vitezomanii sunt principalii vizati, daca vor fi interzise dispozitivele de detectare a aparatelor radar.

Dar proiectul intitulat Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 mai prevede si numeroase alte modificari, precum cresterea taxelor pentru cei care detin mai multe autovehicule, introducerea invatamantului minim obligatoriu de 10 clase pentru obtinerea permisului de conducere si eliminarea prescrierii proceselor verbale contraventionale.

Mai mult, in cazul celor care apasa acceleratia, noua propunere de lege prevede majorarea graduala, in functie de cuantumul vitezei, atat a duratei de suspendare a permisului, cat si a cuantumului amenzii, pentru “cresterea gradului de intransigenta”.

Specialistii evalueaza, de asemenea, posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, in intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, fara permis de conducere. Procedura va fi permisa dupa ce soferul va fi supus unui proces minim de instruire si testare si va impune prezenta unui insotitor cu experienta, care va raspunde atat contraventional cat si juridic de faptele acestuia.

In acelasi timp, proiectul ia in calcul si introducerea “permisul provizoriu de conducere”, premergator obtinerii permisului auto, care va fi valabil numai pe teritoriul Romaniei, cu anumite restrictii.

Totodata, textul prevede introducerea permisului obligatoriu pentru mopede, va reduce durata de valabilitate a permisului auto, dupa o anumita varsta, si va interzice accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu exceptia drumurilor comunale.

Autoritatile vor sa introduca si “tichetul de contraventie”, anexat permisului, prin intermediul caruia se va tine evidenta amenzilor platite.

Din 2013, cine vrea să se plimbe cu mopedul trebuie să deţină obligatoriu permis

Plenul Senatului a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost aprobat cu 84 de voturi “pentru”, 2 “impotriva” si 3 abtineri.

Introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor va avea ca urmare si faptul ca pentru situatia conducerii fara permis se vor institui sanctiuni penale.

Proiectul de act nomativ are la baza necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European, acestea urmand sa se aplice din data de 19 ianuarie 2013 si fiind impuse de necesitatea reducerii numarului si consecintelor accidentelor de circulatie, in care sunt implicati conducatorii de mopede, tricicluri si motociclete.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane si alte 5.733 au suferit vatamari corporale. Situatia este favorizata de legislatia rutiera actuala, care permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen.

Instituirea obligativitatii sustinerii examentului pentru obtinerea permisului de conducere, precum si ridicarea limitelor minime de varsta vor determina insusirea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor practice necesare pentru obtinerea acestui permis de conducere, potrivi sursei citate.

Proiectul vizeaza, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea varstei minime pentru obtinerea permisului de conducere astfel:

– pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani impliniti;

– pentru categoriile AM, A1 si B1 – 16 ani;

– 20 de ani si o experienta de cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

In plus, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, varsta minima pentru obtinerea permisului este de 21 ani, in timp ce, pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.

In prezent, pentru obtinerea permisului de conducere se prevede varsta minima de 18 ani pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule, cu exceptia subcategoriilor A1 si B1, pentru care se poate obtine permisul de conducere dupa implinirea varstei de 16 ani, precum si a conducatorilor de autovehicule care efectueaza transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maxima mai mare de 7,5 tone ori care transporta substante periculoase, care trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti, se mai arata in expunerea de motive.

Modificari pentru soferi din 19 ianuarie 2013 cu Noul Cod Rutier

NOUL COD RUTIER 2013. Guvernul a adus modificari importante la Codul Rutier, modificari care vor intra in vigoare de la 19 ianuarie 2013.

Una dintre noile reglementari din Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 face referire la forma si continutul permisului de conducere, care din 2013 trebuie sa corespunda modelului european. De fapt, continutul permisului auto ramane ca si pana acum, doar modul in care sunt aranjate elementele va fi modificat.

COD RUTIER 2013: Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

O modificare importanta face referire la mopede, care vor fi considerate autovehicule si va fi nevoie de permis de categoria AM pentru a le conduce. Permisul poate fi obtinut doar de tinerii care au cel putin 16 ani impliniti si este valabil timp de zece ani.

Obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului, scrie gandul.info.

De asemenea, daca un drum este prevazut cu pista pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta dupa cum urmeaza:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE; 7
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

COD RUTIER 2013: O alta prevedere din Codul Rutier 2013 prevede ca soferii pot contesta hotararea judecatoreasca de solutionare a plangerii impotriva amenzii rutiere. Astfel, conducatorii auto vor putea contesta hotararea judecatoreasca prin care sunt solutionate plangerile depuse impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere. Asta in conditiile in care, pana in prezent, o astfel de hotarare judecatoreasca era definitiva si irevocabila. Practic, prin decizia Curtii Constitutionale si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere .

Noua regula a fost introdusa de Guvern in Codul Rutier valabil din 2013, prin ordonanta de urgenta. “Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curtii Constitutionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila. Practic, prin decizia Curtii Constitutionale si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere”, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

COD RUTIER 2013. MODIFICARI

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier. Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si “nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”, scrie realitatea.net.

Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.

Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

Din 2013 se preschimba permisele auto

Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2”, a declarat, la Guvern, Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

Astfel, subcategoria A1 va deveni categorie, iar în plus vor apărea categoriile AM şi A2. Permisul se va obţine şi se va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv,vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere fiind de:

a) 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
b) 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
c) 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
e) 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

Tot din 2013,se va face echivalarea dintre vechile şi noile categorii şi subcategorii de permise de conducere se va face după cum urmează:

a) Categoria A cu categoria A;
b) Categoria B cu categoria B;
c) Categoria BE cu categoria BE;
d) Categoria C cu categoria C;
e) Categoria CE cu categoria CE;
f) Categoria D cu categoria D;
g) Categoria DE cu categoria DE;
h) Categoria Tb cu categoria Tb;
i) Categoria Tv cu categoria Tv;
j) Categoria Tr cu categoria Tr;
k) Subcategoria A1 cu categoria A1;
l) Subcategoria B1 cu categoria B1;
m) Subcategoria C1 cu categoria C1;
n) Subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) Subcategoria D1 cu categoria D1;
p) Subcategoria D1E cu categoria D1E.

Permis de la 16 ani

Persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu vor avea nevoie, începând cu 19 ianuarie 2013, de permis de conducere pentru categoria AM.Aceasta este una dintre reglementările aduse legii circulaţiei care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

“La începutul acestei săptămâni a fost promulgată legea pentru modificarea şi completarea OUG 195 privind circulaţia pe drumurile publice. Aceste modificări transpun, practic, în legislaţia românească prevederile Directivei europene 126/2006 a Parlamentului European. Principalul scop al prevederilor Directivei este de a îmbunătăţi siguranţa rutieră şi facilitarea liberei circulaţii a persoanelor care îşi stabilesc reşedinţa într-un alt stat membru precum şi reducerea posibilităţii de eludare a normelor referitoare la examinarea medicală şi de asemenea armonizarea normelor referitoare la obţinerea permisului de conducere. Proiectul de lege asigură transpunerea şi aplicarea prevederilor prin reintroducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor, aspect ce conduce la obligativitatea permisului de conducere pentru aceste categorii. Şoferii vor avea nevoie să obţină permis de conducere pentru categoria AM. Cei care vor dori să conducă un moped va trebui să obţină un permis de conducere în urma unui examen constând într-o probă teoretică şi o probă practică în poligon. Pentru obţinerea permisului de conducere pentru mopede, vârsta minimă este de 16 ani”, a declarat pentru AGERPRES Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Codul Rutier 2013, textul INTEGRAL al legii Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, punctele 6 si 21 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „6. autovehicul – orice vehicul echipat, prin constructie, cu un motor cu propulsie, in scopul deplasarii pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv in exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrari, denumite masini autopropulsate, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;

21. moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;”.

2. La articolul 6, dupa punctul 32 se introduce un nou punct, punctul 321, cu urmatorul cuprins: „321. triciclu cu motor – autovehicul cu trei roti dispuse simetric, a carui viteza maxima prin constructie depaseste 45km/h, care este echipat cu un motor avand o cilindree de peste 50 cm3, in cazul unui motor cu ardere interna, sau cu un motor electric cu putere nominala continua ce depaseste 4 kW;”.

3. La articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 9. –
(1) Pentru a fi inmatriculate, inregistrate sau admise in circulatie, autovehiculele, remorcile si tramvaiele trebuie sa fie omologate in conditiile legii.”

4. La articolul 15, alineatul (2) se abroga.

5. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 20. –
(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere corespunzator
(2) Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv
(3) Descrierea categoriilor de vehicule prevazute la alin. (2), pentru care se elibereaza permise de conducere, este prevazuta in anexa nr. 1
(4) Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;
b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
c) 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.”

6. La articolul 23, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(9) Examenul pentru obtinerea permisului de conducere consta in sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului, corespunzator categoriei de permis solicitat. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate. Conditiile de obtinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.”

7. Articolul 231 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 231. –
(1) Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze
(2) Dovada existentei uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) se face cu documentele prevazute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau regimul strainilor in Romania, dupa caz.”

8. La articolul 24, alineatele (1), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „
Art. 24. –
(1) Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere si eliberarea acestuia se realizeaza de catre autoritatea competenta pe raza careia solicitantii isi au domiciliul ori resedinta sau, in cazul celor aflati la studii in Romania, de catre autoritatea competenta pe raza careia se afla institutia de invatamant……………………………………………………………………………………
(4) In cazul cetatenilor straini si al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene care isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania sau, dupa caz, se afla la studii in Romania, examinarea la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, intr-o limba de circulatie internationala
(5) Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;
b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.”

9. La articolul 24, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)-(53), cu urmatorul cuprins: „(51) In cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere. (52) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22. (53) In cazurile prevazute la alin. (51) si (52), eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

10. Dupa articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 241, cu urmatorul cuprins: „Art. 241. –
(1) Permisele de conducere se elibereaza dupa cum urmeaza:
a) pentru categoriile C1, C, D1 si D – conducatorilor auto care detin permis de conducere categoria B si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate;
b) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE – conducatorilor auto care detin permis de conducere pentru categoriile B, C1, C, D1, respectiv D si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate
(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dupa cum urmeaza:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;
b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, daca titularii detin permis de conducere pentru categoria D;
c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E;
d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;
e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile si pentru categoria A1;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;
g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor avand o putere de peste 15kW, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba varsta de 21 de ani impliniti
(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.”

11. La articolul 41, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.”

12. Articolul 73 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 73. – Regulile privind circulatia pe drumurile publice a bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala, a conducatorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum si de animale se stabilesc prin regulament.”

13. La articolul 80, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 80. –
(1) Proprietarul, detinatorul mandatat sau conducatorul auto al carui autovehicul, remorca ori tramvai a fost avariat in alte imprejurari decat intr-un accident de circulatie este obligat sa se prezinte in 24 de ore de la constatare la unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul, pentru intocmirea documentelor de constatare.”

14. La articolul 101 alineatul (1), punctul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „8. nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor;”.

15. La articolul 133, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 133. –
(1) Modelele indicatoarelor, marcajelor si semnalelor luminoase, precum si semnalele politistilor rutieri sunt prevazute in anexa nr. 2.”

16. Articolul 137 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 137. – Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.”

17. Dupa articolul 137 se introduce o noua anexa, anexa nr. 1, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege, anexa existenta devenind anexa nr. 2.

18. In tot cuprinsul ordonantei de urgenta, sintagma „subcategorii de vehicule” se inlocuieste cu sintagma „categorii de vehicule”.

Art. II. – Categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere potrivit dispozitiilor art. 20 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, dupa cum urmeaza:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE;
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria A1 cu categoria A1;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria D1 cu categoria D1;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

Art. III. – Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevazute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.

Art. IV. – Prezenta lege intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013.

Art. V. – In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, Guvernul va adopta hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile ulterioare, corespunzator modificarilor si completarilor aduse prin prezenta lege.

Prezenta lege transpune urmatoarele prevederi din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006:
— art. 4 alin (1)—(3) si alin. (4) lit. b)—k);
— art. 6 alin. (1), alin. (2) lit. a)—f) si alin. (3) lit. a);
— art. 7 alin. (1) lit. (e), alin. (2) si (3);
— art. 12;
— art. 13.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VIOREL HREBENCIUC
PRESEDINTELE SENATULUI GEORGE-CRIN LAURENTIU ANTONESCU
Bucuresti, 9 noiembrie 2012.
Nr. 203.

Surse citate: Realitatea, Antena 1, Gandul, MondoNews, RTV, Legislatie Rutiera

(Visited 58 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice