Noua Taxa Auto 2013: Cum se calculeaza noua taxa auto 2013 – Timbrul de mediu
Cum se calculeaza noua taxa auto ?!
Taxa auto 2013 |
Conform propunerii ministrului Mediului, timbrul de mediu se va aplica tuturor autovehiculelor de pasageri cu pana la 9 locuri si va fi calculat luand integral in considerare emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in momentul de fata, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada in comparatie cu valorile actuale.
Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuata o singura data pe intreaga durata de functionare a masinii, indiferent de cate ori autovehiculul va fi vandut ulterior.
Timbrul de mediu va fi aplicat doar masinilor tip M1 (destinate pentru transportul de persoane si care au, in afara scaunului soferului, maximum 8 locuri pe scaune), nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto.
Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri a Guvernului.
‘Intentia este sa aplicam principiul conform caruia “poluatorul plateste”, dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante‘, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Rovana Plumb.
Potrivit propunerii prezentate, timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, spre deosebire de sistemul actual in care este se tine cont si de capacitatea cilindrica.
Timbrul de mediu va fi calculat in continuare si in functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia.
Prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe principiul ca aceste masini mai au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mic de timp.
Prim-ministrul Victor Ponta anuntase anterior ca taxa de prima inmatriculare auto va fi inlocuita cu un ‘timbru de mediu’.
Premierul a mai anuntat ca proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto.
In 2012, fostul Guvern a hotarat ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
Taxa, denumita ‘de prima vanzare’, este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.
Laszlo Borbely, ministrul Mediului de atunci, arata ca circa 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si pentru care nu a fost achitata taxa de prima inmatriculare – in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4 – si-au schimbat proprietarii.
La scurta vreme insa, invocand dificultati administrative de colectare, fostul Executiv a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului 2013, iar persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.
Taxa de prima vanzare auto este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie.
Acessta taxa auto 2013 este cunoscuta ca si Timbru de mediu.