Amenzile pentru cele mai frecvente abateri în trafic, mai exact lipsa centurii de siguranţă şi vorbitul la telefon, îi vor costa pe şoferi la buzunar de şase ori mai mult decât în prezent. Forma revizuită a noului Cod Rutier va ajunge miercuri, pentru a treia oară, pe masa guvernanţilor.
Codul Rutier: amenzi drastice pentru cele mai frecvente greşeli minore la volan
În cazul în care noile reglementări rutiere ajunse pe masa guvernanţilor vor intra în vigoare, pentru cele două abateri rutiere menţionate mai sus sumele plătite de conducătorii auto vor ajunge la un maxim de 1.600 de lei. Asta în condiţiile în care care, potrivit Legislaţiei Rutiere în vigoare, pentru aceleaşi abateri şoferii plătesc în prezent până la 240 de lei.
Amenzi de peste 9.000 de lei pentru sancţiunile rutiere grave şi libertate mai mare la consumul de alcool pentru şoferii care se urcă la volan au fost modificările care au stârnit cele mai aprinse discuţii şi controverse pe tema modificării noului Cod Rutier, amânat de două ori de guvernanţi. Un motiv în plus pentru ca celelalte schimbări, cum ar fi creşterea de şase ori a sancţiunilor pentru vorbitul la telefon şi neportul centurii de siguranţă, să treacă neobservate.
Astfel, pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, la motociclişti şi mopedişti, vor creşte de la amenzi cuprinse între 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru vorbitul la telefon în timpul condusului.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul Rutier astfel încât şoferii vor putea să bea liniştiţi un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.
„Până la 0,2 (n.r.- miligrame alcool în aerul expirat) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere. Dar de la 0,5 în sus – să fie infracţiune, până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie “, a explicat Ponta.
Sursa, citeste mai departe | Photo.