Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Automobilul supersonic Bloodhound este pregătit pentru primele teste din cursul verii

Automobilul supersonic Bloodhound este pregătit pentru primele teste din cursul verii

Obiectivul fixat de echipa Bloodhound este de a atinge viteza de 1609 km/h. În cursul verii acestui an automobilul Bloodhound va fi supus unor teste la viteză mai mică, urmând ca în anul viitor să aibă loc tentativa de a atinge viteza de 1.609 km/h. Doborârea recordului de viteză la sol ar putea să se înregistreze încă din faza de testare a bolidului, din cursul acestui an.

Echipa Bloodhound speră că aceste teste vor atrage mai multă atenție asupra proiectului lor de doborî recordul de viteză pe sol ce este deținut în prezent de Thrust SSC, o echipă de ingineri și piloți britanici ce a fost condusă de Richard Noble, cel care coordonează și proiectul Bloodhound.

Noble a deținut recordul de viteză pe sol în perioada 1983 — 1997. Andy Green, pilotul care a reușit să atingă viteza de 1.227 km/h la bordul bolidului Thrust SSC va pilota și mașina-rachetă Bloodhound afirma Agerpres ca sursa citata.

Conform proiectulul, Bloodhound va fi testată în cursul verii, în Marea Britanie, la viteze “de încălzire”, de până la 322 de km/h. După aceste teste, Bloodhound va fi transportat în deșertul Kalahari din Africa de Sud, unde va fi testat la viteze de până la 1.288 km/h. Tentativa de a depăși 1.600 km/h va avea loc tot în deșertul sud-african.

Pregătirea pistei din deșert pentru aceste teste este o sarcină foarte dificilă, conform echipei Bloodhound. La viteze atât de mari orice pietricică poate reprezenta un pericol.

Provocările cu care se confruntă cei 45 de membri ai echipei Bloodhound sunt dificile iar indiferent de cât de bine sunt planificate testele, neprevăzutul poate interveni oricând, după cum remarcă Elvin.

Nimeni nu a mai pilotat în acest deșert. Nimeni nu a mai pilotat un bolid ca acesta și nimeni nu a mai pilotat la astfel de viteze“, a subliniat el.

Această mașină de forma unui pix este propulsată de un motor cu reacție alături de un motor de rachetă, dar și de un motor auxiliar Cosworth CA2010 Formula 1 V8 pe benzină.

BloodHound SSC (super sonic car) va fi condusă de comandantul de escadrilă din aviația militară Andy Green, cel care este deținătorul actualului record de viteză pe uscat — 1227 km/h — stabilit la 15 octombrie 1997 la comenzile bolidului Thrust SSC. În cazul în care Andy Green va reuși să ajungă la viteza de 1609 km/h, el va doborî la comenzile acestui bolid și recordul de viteză al unui avion la altitudine mică, record stabilit la 1599 de km/h.

Bolidul Bloodhound SSC are 12,8 metri lungime și cântărește 6.422 de kilograme cu plinul făcut.

Alimentată de un motor cu reacție și de unul de rachetă, această “mașină” este mai rapidă decât glonțul pornit dintr-un pistol. Roțile sale cu diametrul de 900 mm se vor roti la peste 10.000 rpm și sunt proiectate din aluminiu solid pentru a rezista la forțe centrifuge extreme (de 50.000 g). Mașina va accelera de la 0 (zero) la viteza maximă în 40 de secunde. La viteza de 1609 km/h presiunea aerului care apasă asupra caroseriei din fibră de carbon și titaniu depășește 12 tone pe metru pătrat.

La această viteză pilotul Andy Green va străbate o distanță echivalentă cu patru terenuri de fotbal puse cap la cap într-o singură secundă (aproximativ 450 de metri pe secundă).

La 3 octombrie 2012 a fost testat cu succes, la Aerohub, Newquay Cornwall Airport, motorul de rachetă al bolidului. Racheta care trebuie să propulseze acest bolid măsoară 4 metri lungime, are un diametru de 45,7 cm și cântărește 450 kg. În timpul testului, ce a fost transmis live pe internet, nivelul sonor la duza de evacuare a rachetei a atins 185 dB, de mai multe ori peste zgomotul produs de un avion Boeing 747 la decolare, cu toate motoarele turate la maxim.

Un prototip de motor cu reacție de tip Eurojet EJ200, conceput pentru avioanele de vânătoare Eurofighter, a fost donat pentru a propulsa acest bolid. Acest motor este menit să propulseze mașina de la 0 la 480 de km/h, după care sarcina propulsiei va fi preluată de motorul de rachetă care va duce mașina până la peste 1600 km/h. Cel de-al treilea motor, cel de Formula 1, are 750 de cai putere și este folosit ca motor auxiliar. Conform proiectului, la capacitate maximă, această mașină supersonică va avea aproximativ aceeași putere ca 180 de mașini de Formula 1.

(Visited 5 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice