Cadavre umane folosite de cercetătorii in simulările auto
Cercetătorii din Parcul Tehnologic din Alcaniz, nordul Spaniei, au recunoscut că se folosesc de corpul uman în simulările de accidente, fiind unul dintre cele şase locuri din lume sunt cadavre umane sunt folosite în astfel de scopuri, potrivit „Daily Mail”.
Cercetătorii spanioli din domeniul auto au recunoscut că folosesc cadavre umane, în locul manechinelor, pentru că sunt mai mult ieftine, dar şi pentru că rezultatele sunt mai concludente.
In cele mai multe cazuri, cadavrele ajung la aceştia după ce universităţile cu profil medical şi-au îndeplinit scopul de cercetare. Istoricul acestui obicei datează deja de jumătate de secol.
Înainte de anii ’50, producătorii auto nu realizau astfel de teste pentru că se presupunea din start că nimeni nu poate supravieţui unui accident serios de maşină. Când Universitatea de Stat din Detroit s-a hotărât să testeze rezistenţa corpului uman într-o coliziune, cercetătorii au apelat la şcolile medicale pentru materialul necesar. Prin astfel de cercetări s-a ajuns la concluzia că, în cazul unui accident, capul unui om poate susţine o forţă incredibilă, până la o tonă şi jumătate, pentru o fracţiune de secundă, fără a fi rănit, potrivit documentarului „Horizon”.
Cercetătorul Albert King a scris, în 1995, „Journal of Trauma”, că cercetarea pe cadavre salvează anual 8.500 de vieţi. Chiar şi aşa, în 1997, folosirea manechinelor pentru simulările de accidente auto a devenit un standard al industriei în ceea ce priveşte testarea airbag-urilor şi impactul frontal. Manechinele folosite sunt copia fidelă a formelor, mărimilor şi dimensiunii umane. Inclusiv capul păpuşii este creat să reacţioneze la fel precum cel uman în cazul unui accident.
Un manechin pentru teste auto valorează în jur de 150.000 de euro, în timp ce cadavrele ar necesita mai puţine eforturi financiare.
Sursa, Adevarul.