Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Când trebuie montate cauciucurile de iarnă?

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă?

Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă generează şi anul acesta neclarităţi în rândul şoferilor cu privire la obligativitatea echipării anvelopelor de iarnă. Conform Brigăzii Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

Versiunea actuală a Codului Rutier nu prevede un interval obligatoriu de echipare a maşinilor cu anvelope de iarnă, însă stipulează clar că în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă.

Mulţi sunt confuzi şi cred că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la data de 1 noiembrie, când de fapt legea nu ţine cont de perioada calendaristică, ci strict de starea drumurilor. Astfel, dacă aveţi o maşină cu anvelope de vară şi asfaltul este uscat, deşi afară sunt condiţii de iarnă, nu puteţi fi sancţionat. Dacă în schimb începe să ningă, veţi fi nevoit să lăsaţi maşina în parcare, altfel riscaţi o amendă.

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a declarat pentru ZF Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

Spre exemplu, daca pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină”, a mai precizat oficialul de la Brigada Rutieră.

În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau că acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege („conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa” – Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).

Dar reţineţi, nu este obligatoriu să vă puneţi anvelopele de iarnă pe autoturism dacă este încă frumos afară iar asfaltul nu este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Companiile de asigurări susţin că, în caz de accident, plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate chiar dacă nu au încă anvelope de iarnă.



Surse citate, ZF si ProMotor.

(Visited 19 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice