Care este pozitia corecta a soferului in timpul condusului !?
Putini soferi respecta lectia invatata in cadrul scolii de soferi! Despre pozitia corecta la volan s-au scris in timp adevarate tomuri, unele punctand pe scurt doar principiile, altele extinzand povestea intr-un mod elaborat. Evident, atunci cand vine vorba sa ni se spuna cate ceva despre principiile respective toata lumea stie, cunoaste! In realitate, teoria fiind la indemana numai avem impresia ca stim.
Stephan Foerster, instructor Mercedes-Benz Fahrprogramme, a acceptat sa precizeze, pe scurt principiile de baza ale pozitiei corecte de la volan.
–In primul rand, trebuie sa reglam pozitia sezutului si distanta fata de pedale. Pozitia corecta este cea care in momentul apasarii pedalei de frana, respectiv de ambreiaj, picioarele sa nu fie complet intinse, ci usor flexionate. Important este de asemenea sa reglam spatarul scaunului astfel incat, in momentul rotirii volanului, sa nu fie nevoie sa ne desprindem umerii de spatar. De asemenea, distanta dintre volan si bust sa fie in asa fel incat bratele sa fie usor flexionate.
Ambele maini sa fie pe volan in asa fel incat daca ne inchipuim un ceas, mana dreapta sa fie in dreptul orei 3, iar cea stanga in dreptul orei 9. Actionarea volanului trebuie sa se faca prin impingere, adica daca dorim sa rotim volanul spre stanga, mana dreapta impinge volanul, si nu trage, iar daca dorim spre dreapta, manevra se face cu mana stanga care impinge spre directia dorita.
Centura de siguranta trebuie fixata bine, cat mai jos posibil spre sezut si sa fie bine intinsa. Daca purtam imbracaminte groasa, atunci cand suntem la volan o dam jos pentru a putea avea manevrabilitatea cea mai buna a ambelor maini. In fine, tetierele trebuie sa fie pozitionate la nivelul crestetului, in asa fel incat eficienta lor in caz de impact sa fie maxima, fireste, doar daca purtam si centura de siguranta afiram Autostrada, ca sursa citata.