Taxa de mediuse anuleaza! Avantaje şi dezavantaje pentru piaţa auto
De la 1 februarie, dispar opt taxe care ţin de regimul permiselor de mediu şi a înmatriculării autovehiculelor, printre care şi controversata taxă de mediu. Mii de români vor da buzna să-şi înmatriculeze maşinile vechi, iar graniţele se vor deschide pentru toate hârburile din ţările vestice, atrag atenţia specialiştii. Asta în condiţiile în care alte state sunt din ce în ce mai restrictive cu maşinile poluante.
Peste doar câteva zile, românii cu mai puţină dare de mână, dar cu dorinţă de a fi proprietari de maşini, vor putea din nou să înmatriculeze în România orice vehicul, oricât de vechi şi de poluant. Asta pentru că, celebra taxă de mediu, care a stârnit vii dispute de-a lungul timpului, dispare de la 1 februarie. Odată cu ea vor deveni istorie alte şapte taxe care ţin de regimul permiselor auto şi a înmatriculării autovehiculelor.
De aceea, specialiştii estimează că din februarie odată cu scoaterea taxei de mediu, mii de oameni se vor grăbi să-şi înmatriculeze maşinile la mâna a doua şi vor fi introduse în ţară maşini vechi sau foarte vechi, pentru care taxa de mediu costa mult mai mult decât preţul maşinilor.
Riscurile deschiderii pieţei auto
„Dincolo de scopul ei de a ajuta importatorii de maşini noi, atunci când s-a deschis piaţa comună, în 2007, taxa a făcut un lucru bun: a limitat intrarea rablelor în ţară. În acest fel, în România au fost aduse mai mult maşini cu norma de poluare Euro 4, mai puţin poluante“, a explicat, pentru „Adevărul“, Mihai Cune, fost business manager al autovit.ro şi fondator al portalului InspectorAuto.ro.
Acesta arată riscurile ce vor apărea odată cu eliminarea taxei de mediu. „Aşa cum este acum în vigoare, taxa nu descurajează prea mult importul de second-hand. Se aduc şi acum maşini vechi, din perioada anilor 1999-2000, cu Euro 4, care se cumpără în Germania cu câteva sute de euro, iar taxa de poluare este 3-4 sute de euro. Acestea sunt aduse cu TIR-urile şi se revând cu circa 1.500 – 2.000 de euro. Acum se va deschide uşa şi pentru maşinile cu Euro 3 şi chiar mai poluante, mai ales Diesel. Asta este principala problemă, pentru că maşinile Diesel cu această vechime sunt foarte poluante, nu au nici filtre de particule. De asemenea, mulţi vor dori să adică maşini cu motoare mari, care de asemenea sunt puternic poluatoare. O altă problemă va fi că toate hârburile înmatriculate pe Bulgaria vor fi înscrise în România. Românul este prea sărac ca să-i pese de poluare“, afirmă specialistul.
Ce este de făcut
Mihai Cune susţine că piaţa auto se va regla, dar nu prea curând, pentru că puterea scăzută de cumpărare a românilor va dicta trendul importurilor de maşini second-hand. „Oamenii care au bani îşi vor cumpăra în continuare maşini noi sau aproape noi, iar cei care nu au bani vor aduce maşini vechi. Este posibil ca piaţa să se autoregleze mai târziu, iar importurile de maşini vechi să mai scadă, dar tendinţa acum va fi de creştere, reflectată de puterea scăzută de cumpărare a românilor. Acum, preţul mediu al unei maşini second-hand în România, în afara Capitalei, este de 3.000-3.500 de euro. Acest preţ ar putea să crească, odată ce nu va mai fi presiunea taxei“, precizează fostul business manager al autovit.ro.
Ce este de făcut? „Este necesar ca Registrul Auto Român să acţioneze foarte bine, să fie un filtru, să facă mult mai atent inspecţiile tehnice obligatorii pentru înmatricularea unui autototurism adus de afară. Cei de la RAR trebuie să fie foarte atenţi la staţiile ITP, la care inspecţia tehnică se trece foarte uşor“, explică specialistul.
Eliminarea taxei de mediu are însă şi o parte bună: va stimula piaţa auto internă. „Se vor debloca tranzacţiile interne, mulţi nu-şi puteau vinde maşinile din ţară pentru că nu aveau plătită acea taxă de mediu. Oricum, nu va dura foarte mult acest vid creat de eliminarea taxei şi cu siguranţă aceasta va fi înlocuită cu altceva“, a conchis Mihai Cune.
Cum va arăta noul sistem de taxe auto
Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile din România (APIA) au afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că susţin introducerea unui sistem cumulativ de taxe, ca alternativă la eliminarea timbrului de mediu.
În viziunea APIA, noul sistem ar trebui să cuprindă atât taxarea la înmatricularea unui autovehicul, cât şi un impozit aplicat diferenţiat pentru maşinile noi şi cele rulate.
„Există deja de ceva vreme pe agenda APIA o iniţiativă care presupune, în egală măsură, legiferarea intrării în ţară a vehiculelor şi, de asemenea, a posesiei. Asta înseamnă o taxare la înmatriculare şi, în acelaşi timp, un impozit care să catalizeze interesul consumatorului pentru maşinile mai noi, mai puţin poluante. Asta este propunerea pe care o veţi regăsi în mai toate statele din Europa, unde parcul auto naţional are nişte indicatori civilizaţi. Propunerea cuprinde, practic, un impozit mai mic pentru maşinile noi şi un impozit mai mare pentru maşinile vechi. APIA recomandă, deci, nu de acum, ci de câţiva ani, folosirea unui sistem cumulativ de taxe care să legifereze în egală măsură intrarea vehiculelor în ţară şi, totodată, posesia lor”, a declarat Cristian Milea, membru în Consiliul director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.
Ce taxe dispar de la 1 februarie
* Taxă examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei;
* Taxă examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV – 28 lei;
* Taxă examinare persoane cărora le-a fost anulat permisul de conducere, precum şi persoane care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere – 84 lei;
* Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusive – 60 lei;
* Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 lei;
* Taxă de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar – 9 lei;
* Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 lei;
* Tarif perceput pentru înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare – 5 lei.
Restricţii de circulaţie pentru maşinile poluante
În timp ce România deschide graniţele pentru hârburile din Vest, alte state sunt din ce în ce mai restrictive cu maşinile poluante. Exemplul cel mai recent este Slovenia. Astfel, autovehiculele de transport marfă şi maşinile încadrate în clase de poluare sub norma Euro 4 nu vor putea circula în această săptămână în unele regiuni din Slovenia. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Slovenia că Agenţia Naţională de Mediu a avertizat asupra nivelului ridicat de poluare cu pulberi în suspensie (PM10) înregistrat în văile şi bazinele râurilor interioare ale ţării, fiind afectate localităţile: Maribor, Celje, Murska Sobota, Trbovlje şi Zagorje.
Autorităţile locale au decis limitarea temporară a traficului rutier în aceste localităţi, zilnic între orele 6.00 şi 22.00 în perioada 25-29 ianuarie, fiind restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor de transport marfă, dar şi a autoturismelor încadrate într-o clasă de poluare inferioară clasei 4.
Sursa Adevarul, cu multumiri.