Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Dan Gîrtofan, pe podium în European Rally Trophy Arad

Dan Gîrtofan, pe podium în European Rally Trophy Arad

Într-o mare de bolizi cu specificația R5, Dan Gîrtofan și Tudor Mârza (Škoda Fabia S2000) au reușit o evoluție bună la Raliul Aradului, etapă în European Rally Trophy, dar și în Campionatul Național de Raliuri Dunlop, situându-se la final pe locul 3 în întrecerea europeană și pe 5 în cea națională. Nu a fost deloc ușor, pentru că adversarii din lupta pentru primele locuri au adus la start materiale de concurs de ultimă oră, foarte bine pregătite, dar și multă experiență, însă Giri și Tudor au arătat că încă au un cuvânt de spus în lumea raliurilor din România. „Aș fi preferat să fie invers rezultatul, dar suntem foarte fericiți cu ce am obținut”, a declarat Dan Gîrtofan.

Dublul campion național absolut a povestit și cum a decurs pentru el runda arădeană, prima pe macadam din actualul sezon: „A fost un raliu dificil și foarte solicitant, așa cum ne-am așteptat. Mă bucur că nu am avut parte de probleme tehnice sau de evenimente neplăcute legate mașină, dar e și o urmă de regret: și anume că nu am avut un ritm așa cum mi-aș fi dorit. A fost o problemă pe PS4, vineri seara, care m-a demoralizat și m-a împiedicat să intru într-un ritm care să ne permită o luptă și mai frumoasă și mai interesantă cu colegii mei. Ce s-a întâmplat: când mă pregăteam să iau startul pe PS4 , celula de cronometraj s-a oprit la secunda 53, cu 7 secunde înainte să plec pe probă. Au urmat apoi discuții și negocieri cu arbitrul prezent pentru a-l convinge că nu a fost vina mea, că mașina nu s-a mișcat niciun centimetru și că totul este din cauza echipamentului care a cedat. Am stat acolo la start 22 de secunde în plus după care abia apoi am putut pleca pe probă, însă numai concentrat nu am mai putut să fiu. Practic, primii 3-5 kilometri de specială nu am fost în stare să merg așa cum trebuie, nu am fost cu mintea acolo”.

Giri a vorbit și despre cum a trăit și ziua decisivă de la Raliul Aradului: „În prima buclă din a doua zi nu am ales inspirat setup-ul suspensiei și asta s-a văzut pe probe în sensul că mașina nu avea aderența pe care o așteptam și de aceea nu am înregistrat timpi mai buni. Am reușit însă să găsim un setup foarte bun pe a doua buclă a zilei secunde, iar rezultatele s-au îmbunătățit, dar, din păcate, diferența de timp era prea mare și nu ne-a permis să mai urcăm în clasament. A fost o luptă frumoasă cu mașinile de specificație mai nouă cu care au venit colegii mei, dar am arătat că nu suntem nici noi mai prejos. E bine că am terminat raliul fără probleme și am acumulat puncte prețioase în clasament. Abia așteptăm runda următoare, din Deltă”.

Sursa

(Visited 3 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice