Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


De la viziune la simbol: BMW i8

BMW i8: de la viziune la simbol, de la bestseller la clasic al viitorului

Linie dreaptă spre “Hall of Fame” pentru automobilele sport BMW: la şase ani de la lansare sa pe piaţă, BMW i8 îşi încheie ciclul de producţie. Când producţia modelelor BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster ajunge la final, maşinile sport plug-in hybrid îşi vor fi asigurat locul printre punctele de reper ale companiei. BMW i8 şi-a început povestea de succes la nivel mondial ca o simbioză unică între designul futurist şi tehnologia de pionierat. Primul model plug-in hybrid al BMW Group a deschis calea pentru plăcerea condusului care a fost deopotrivă dinamică şi durabilă şi a devenit un simbol al condusului cu tehnologia de propulsie electrificată. BMW i8 a deschis drumul pentru gama largă de modele plug-in hybrid pe care BMW o oferă în prezent. În acelaşi timp, BMW i8 s-a dezvoltat în cel mai de succes automobil sport din lume cu sistem de propulsie electrificat. Cu peste 20.000 de unităţi livrate din 2014, a reuşit vânzări mai mari decât toţi competitorii săi din segment la un loc.

BMW Vision EfficientDynamics era deja o perspectivă interesantă pentru viitorul mobilităţii individuale. Studiul prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA) din 2009 a reprezentat promisiunea de a combina plăcerea condusului tradiţională pentru BMW şi designul inspiraţional cu dezvoltarea durabilă de pionierat. Studiul unui automobil sport cu 2+2 locuri – cu uşi gull-wing, o reinterpretare a limbajului de design BMW caracteristic, sistem plug-in hybrid şi tracţiune integrală orientată complet spre estetică şi eficienţă – a fost primit cu un răspuns copleşitor. Prin anunţarea că particularităţile centrale de design şi tehnologie vor fi transferate către un model de serie al noii mărci BMW i şi că astfel va începe o nouă eră a plăcerii condusului, BMW Group a declanşat imediat reacţii pline de entuziasm.

Rampa de lansare pentru o strategie de electrificare consistentă
BMW i8 a avut premiera mondială la Salonul Auto de la Frankfurt din 2013, împreună cu BMW i3. Dublul debut a fost semnalul de început pentru implementarea unei strategii vaste de electrificare, cu care BMW Group a impus traseul timpuriu şi constant pentru un program de modele orientat spre plăcerea condusului durabil. Astăzi, companie este unul dintre principalii furnizori mondiali de automobile cu sisteme de propulsie electrificate. Pe lângă modelele full electric BMW i3, BMW i3s şi MINI Cooper SE, modelele plug-in hybrid sunt disponibile în toate segmentele relevante, de la clasele compactă şi medie, trecând prin gama BMW X, până la automobile sport şi sedanuri de lux. BMW Group plănuieşte extinderea gamei sale pentru a include 25 de modele electrificate până în 2023, peste jumătate dintre acestea urmând a fi electrice.

Ca pionier şi avanpost pentru plăcerea condusului cu tehnologie plug-in hybrid, BMW i8 a fost, de la început, automobilul ideal pentru această misiune. Iar acest lucru nu se aplică doar pentru rolul său de Safety Car în Campionatul FIA Formula E, pe care îl deţine din 2014. BMW i8 este primul automobil sport din lume care a fost dezvoltat chiar de la început conform principiului dezvoltării durabile. În special arhitectura automobilului specifică BMW i şi sistemul plug-in hybrid au deschid noi drumuri. Combinaţia între celula pasagerilor, creată din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) şi şasiul din aluminiu a fost la fel de revoluţionară precum interacţiunea controlată inteligent între motorul termic şi cel electric. Conceptul de automobil cu 2+2 locuri, designul optimizat aerodinamic, construcţia ultrauşoară inteligentă şi conceptul inovator de propulsie şi-au propus să rezolve contradicţia dintre dinamică şi eficienţă care prevalează în ingineria auto convenţională. Ca rezultat al acestei abordări inovatoare, BMW i8 oferă performanţele unui automobil sport de top – combinate cu consumul de combustibil al unei maşini de clasă mică.

Controlul sistemului plug-in hybrid a fost conceput pentru o livrare dinamică a puterii, dar şi pentru cea mai eficientă interacţiune a celor două motoare. Motorul cu combustie cu tehnologie BMW TwinPower Turbo îşi transferă puterea către puntea spate. Motorul electric acţionează roţile faţă. Rezultatul este o tracţiune integrală specifică hibrizilor, cu o influenţă pozitivă vizibilă asupra tracţiunii, agilităţii şi stabilităţii la condus. Aceasta, dar şi livrarea spontană a puterii motorului electric – cu un cuplu maxim de 250 Nm disponibil imediat încă de la demaraj – înseamnă că sportivitatea BMW i8 este ea însăşi în regim pur electric, fără emisii locale. În modul de condus electric se poate atinge o viteză de până la 120 km/h. Cuplul combinat al celor două motoare dezvăluie caracteristici de performanţă deosebite, în stilul unui automobil sport de înaltă performanţă.

Dinamica şi eficienţa sunt îmbunătăţite şi de arhitectura LifeDrive tipică pentru BMW i. De la început, principiul de design al BMW i8 a fost gândit complet şi exclusiv pentru o propulsie plug-in hybrid. Structura caroseriei şi sistemul de propulsie au fost dezvoltate ca o unitate conceptuală, care a ajutat BMW i8 să obţină caracterul autentic al unui automobil sport inovator. Celula pasagerilor (modulul Life), realizat din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP), şi modulul Drive, creat din aluminiu, care include funcţiile structurale şi de impact alături de motoare, electronica de putere şi şasiu, nu numai că permite o masă proprie DIN de sub 1.500 de kilograme, ci şi o distribuţie echilibrată a maselor pe punţi în raport 50:50. Şi cum bateria de înaltă tensiune a fost plasată central şi jos în automobil, centrul de greutate a fost coborât şi mai mult.

Lider de inovaţie chiar şi dincolo de tehnologia de propulsie BMW eDrive
Chiar de la început, funcţia de pionier a BMW i8 s-a extins mult dincolo de impunerea tehnologiei BMW eDrive într-un automobil sport emblematic. Utilizarea vastă a CFRP în structura caroseriei şi măsurile clar vizibile de reducere a rezistenţei la aer stabilesc noi standarde în ceea ce priveşte construcţia uşoară inteligentă şi aerodinamica. Împreună cu BMW i3, automobilul sport plug-in hybrid a deschis calea pentru tehnologii de producţie inovatoare, cu care BMW Group a devenit pionier în utilizarea CFRP în producţia industrială a automobilelor de serie. Datorită experienţei acumulate la BMW i cu acest material high-tech foarte uşor, competenţa BMW Group în construcţia uşoară este unică în industria auto şi, de atunci, a fost utilizată în dezvoltarea componentelor CFRP pentru alte modele BMW.

Caracterul progresist al BMW i8 a fost evident la prima vedere şi în designul exterior expresiv, dar şi optimizat aerodinamic. Proporţiile sale dinamice de automobil sport şi uşile tip gull-wing, care se deschid spre înainte, atrag atenţia şi în prezent. Partea frontală plată, grila BMW închisă aproape complet, perdelele de aer (air curtains) din şorţul faţă, subşasiul acoperit, pragurile laterale conturate, liniile secţiunii laterale cunoscute drept Stream Flow şi galeriile de aer dintre stopuri şi rama plafonului permit direcţionarea curentului de aer într-o manieră orientată. Nu numai că se obţine un coeficient aerodinamic redus (valoare Cd) la 0,26, ci şi un echilibru aerodinamic favorabil. Raportul ideal dintre rezistenţă şi portanţă pentru dinamică şi siguranţă este caracteristic pentru acest lucru şi este obţinut fără ataşamente de spoiler suplimentare.

Selecţia materialelor pentru interior şi producţia BMW i8 a fost axată clar pe dezvoltare durabilă. Pielea folosită pentru suprafaţa scaunelor şi panoul de bord este argăsită cu un extract de frunze de măslin. Materialul de pornire pentru materialele textile este un granulat de poliester, care provine, printre altele, de la PET-uri reciclate.

Conceptul de dezvoltare durabilă holistică care este caracteristic automobilelor BMW i se extinde de la dezvoltare şi design la producţie, utilizare şi reciclare şi astfel acoperă întregul lanţ de valori. Nu numai că proporţia plasticului reciclat este foarte mare, dar cea mai mare parte a aluminiului utilizat la BMW i8 este obţinută prin reciclare sau produsă folosind energie regenerativă. În plus, energia electrică necesară pentru producţia BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster la uzina BMW din Leipzig provine de la patru turbine eoliene din incinta fabricii. Energia electrică necesară pentru producţia fibrei de carbon la Moses Lake (statul Washington, SUA) este generată integral din surse hidro.

La lansarea sa pe piaţă, BMW i8 a fost primul automobil de serie din lume care a fost echipat cu faruri laser inovatoare. După premiera mondială la BMW i8, farurile BMW cu laser au fost introduse şi la alte modele – iniţial la sedanurile de lux din gama BMW Seria 7, ulterior şi la numeroase alte modele. Farurile BMW cu laser asigură o iluminare foarte intensă a drumului şi o creştere considerabilă a razei de acţiune a fazei lungi. În acelaşi timp, consumul de energie este redus semnificativ, chiar şi în comparaţie cu farurile LED deja foarte eficiente.

În domeniul tehnologiei de propulsie, predecesorul tuturor modelelor plug-in hybrid ale BMW Group a fost şi pionier al noii generaţii de motoare termice. Un motor pe benzină nou, cu trei cilindri, cu tehnologiei BMW TwinPower Turbo a fost utilizat în premieră la BMW i8. Motorul de 1,5 litri a fost caracterizat de un design foarte compact şi de o putere specifice foarte mare. Cu un raport de 113 kW/154 CP per litru s-a obţinut un nou record pentru modelele de serie BMW.

BMW i8 Roadster: impulsuri noi pentru obţinerea plăcerii condusului durabil
Odată cu premiera mondială a BMW i8 Roadster, impulsuri noi pentru plăcerea condusului durabil au fost oferite în toamna anului 2017. Decapotabila cu două locuri a oferit ocazia de a experimenta fascinaţia acestui automobil sport vizionar sub cerul liber – o adevărată experienţă pură în modul de condus full electric.

Puterea propulsiei plug-in hybrid a fost crescută pentru BMW i8 Coupé odată cu premiera mondială a BMW i8 Roadster. De atunci, bateria de înaltă tensiune a ambelor modele a avut capacitatea celulelor crescută de la 20 la 34 Ah şi o capacitate energetică brută de 11,6 kWh. În acelaşi timp, tehnologia optimizată a celulelor de baterii a făcut posibilă creşterea vârfului de putere a motorului electric cu 9 kW/12 CP, la 105 kW/143 CP. În combinaţie cu motorul termic, aceasta a dus la o putere a sistemului de 275 kW/374 CP. Acum, BMW i8 Coupé accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,4 secunde, în timp ce BMW i8 Roadster sprintează în 4,6 secunde. Ambele modele ating o viteză maximă de 250 km/h. Acum, autonomia electrică este de 55 de kilometri pentru BMW i8 Coupé şi de 53 de kilometri pentru BMW i8 Roadster.

Procese de producţie inovatoare au fost utilizate în construcţia soft topului pentru roadster. În premieră, componentele din aluminiu ce fac legătura între mecanismului soft topului şi caroserie au fost produse utilizând un nou top de proces de imprimare 3D. Noutate în domeniul auto, acest proces de producţie pentru componente din aluminiu face posibilă fabricarea braţelor optimizate topologic într-o formă geometrică altfel imposibil de realizat cu metodele de turnare convenţionale şi asigură un echilibru optim între rigiditatea şi masa componentei. Datorită competenţei acumulate de BMW i, procesele de producţie aditivă pot fi utilizate acum pentru un număr tot mai mare de componente şi la modele din game diferite.

Un adevărat câştigător încă de la început: numeroase premii pentru concept, design, tehnologie, dezvoltare durabilă şi plăcere a condusului
Un punct de atracţie pe stradă sau un câştigător în serie în evaluările juriilor sau sondajele printre cititori: BMW i8 impresionează fanii şi specialiştii automobilelor sport. De cinci ori la rând, între 2015 şi 2019, sistemul său de propulsie plug-in hybrid a câştigat cel puţin un titlu al renumitei competiţii “Engine of the Year Award”. În plus, conceptul auto şi tehnologia BMW i8 au fost distinse cu “Auto Trophy” şi “Green Mobility Trophy” ale revistei auto “Auto Zeitung”, “International Paul Pietsch Award” al revistei “auto, motor und sport” şi “Car Connectivity Award” al “auto, motor und sport” and “Chip”, printre altele. Trofeul “World Green Car” a revenit automobilului sport plug-in hybrid, precum şi victoria la clasă în sondajul “All-Wheel Drive Car of the Year”.

Revista britanică “Top Gear” a declarat BMW i8 “Car of the Year”, la fel cum a făcut şi juriul “UK Car of the Year”. A fost votat “Auto Test winner in green” de către “Auto Test” şi “Ökotrend”. Renumite premii precum iF Design Award şi red dot Award au confirmat calitatea şi carisma designului său.

Definirea tendinţelor de lux şi exclusivitate
Cu caracterul lor progresist şi exclusiv, BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster sunt parte integrală a celei mai recente ofensive de produs a BMW în segmentul de lux. Asemenea sedanurilor de lux BMW Seria 7, modelului Sports Activity Vehicle BMW X7 şi automobilelor sport din gama BMW Seria 8, ele oferă şi o experienţă de mobilitate unică. În plus, caracterul “Next Premium” al celor două automobile sport plug-in hybrid este reflectat în programul BMW i Pure Impulse Experience creat pentru BMW i8. Programul pentru dialog extins cu clienţii, care este unic în lume, oferă fiecărui proprietar al unui BMW i8 acces exclusiv la personalităţi vizionare, precum şi experienţe culturale şi de călătorie extraordinare.

Modelele speciale exclusive ale BMW i8 au adăugat şi ele un plus de individualitate. Modelele în ediţie limitată sunt caracterizate de dotări de design unice care le fac rarităţi dorite. BMW i8 Protonic Red Edition a fost prezentat la începutul lui 2016. După un an au urmat BMW i8 Protonic Frozen Black Edition şi BMW i8 Protonic Frozen Yellow Edition, care va rămâne cea mai exclusivistă ediţie din lume prin cele doar 100 de exemplare.

Automobil sport plug-in hybrid cu vânzări bune şi deja un reper în istoria BMW Group
Uzina din Leipzig produce în prezent cele 200 de exemplare versiunea limitată Ultimate Sophisto Edition a BMW i8. Unul dintre modelele speciale a fost produs deja în decembrie 2019, fiind exemplarul 20.000 al modelului plug-in hybrid. Cu acest volum de producţie, BMW i8 a depăşit deja multe maşini sport BMW cu statut de legendă. Printre reperele din istoria automobilelor sport, volumele sale de vânzări sunt cu mult peste cele ale unor clasice precum BMW M1, produs în doar 399 de unităţi pentru utilizare pe şosele, dar şi a roadsterului BMW Z8, fabricat în aproximativ 5.000 de exemplare.

În plus, de mai mulţi ani, BMW i8 a deţinut o cotă de piaţă globală de peste 50% în segmentul automobilelor sport cu sistem de propulsie electrificat. BMW i8 va putea să-şi menţină această poziţie de lider până la jumătatea lunii aprilie 2020. Atunci, bestsellerul cu propulsie plug-in hybrid va obţine în cele din urmă statutul pe care cititorii “Auto Bild Klassik” l-au acordat la doar câteva luni după lansare pe piaţă. Încă din 2014, ei au declarat BMW i8 ca fiind “clasic al viitorului”.

Sursa: BMW Romania.

(Visited 44 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice