Despre testele de calitate din spatele noului model Volvo FH
Noul Volvo FH a fost supus unei serii de teste riguroase de calitate. A fost răcit şi încălzit. A fost zdruncinat şi zguduit. A fost rulat kilometru după kilometru în ambiente extreme. A suferit această pedeapsă şi a ieşit învingător.
Proiectarea unei generaţii de autocamioane complet noi, în care toate componentele şi soluţiile tehnice sunt noi, a presupus exigenţe enorme în cadrul testelor de calitate. Punctul de interes pentru majoritatea testelor efectuate pe noul Volvo FH este reprezentat de nevoile clienţilor.
„Cunoaşterea şi înţelegerea modului în care clienţii vor utiliza autocamionul, a mediilor de utilizare în care aceştia vor rula, a segmentelor în care îşi desfăşoară activitatea şi a cerinţelor lor actuale şi viitoare sunt absolut esenţiale atunci când stabilim standardele de calitate pentru produsele noastre“, explică Hayder Wokil, Director de Calitate la Volvo Trucks.
„În cele din urmă, totul se rezumă la crearea unei disponibilităţi maxime. Clienţii trebuie să ştie că autocamioanele lor îşi vor face treaba conform aşteptărilor, indiferent de condiţiile de rulare şi de climă sau de mediul de utilizare“, adaugă el.
Exigenţele impuse în cadrul acestor teste de calitate sunt extrem de cuprinzătoare. „Simpla finalizare a planului de verificare şi validare care a definit diversele caracteristici ale autocamionului de testat a durat mai bine de un an”, declară Kenneth Abrahamsson, Manager de Proiect pentru verificarea şi validarea noului Volvo FH.
„Cu toate că planul de verificare şi testare este foarte sofisticat, metoda efectivă de testare este uşor de înţeles. Este vorba de testare, măsurare şi îmbunătăţire şi de repetarea ulterioară a procesului de testare iar şi iar până când produsul îndeplineşte sau depăşeşte cerinţele. Toate rapoartele de eroare sunt monitorizate şi se implementează măsuri de corecţie“, continuă Kenneth Abrahamsson.
Testele efectuate se concentrează pe aspecte, cum ar fi fiabilitatea autocamionului, rezistenţa acestuia şi consumul de combustibil. Iniţial, componentele individuale precum şasiul, cabina şi sistemul electric au fost testate separat. După aprobare, a fost momentul testării întregului autocamion. Testarea a fost realizată atât în laboratoarele şi poligoanele proprii ale companiei Volvo Trucks, cât şi în trafic comercial obişnuit, cu ajutorul transportatorului nostru de teste.
Unul dintre numeroasele poligoane pe care Volvo Trucks le utilizează pentru testarea autocamioanelor se află în Kiruna, în nordul Suediei. În timpul iernii 2011/2012, cea mai joasă temperatură înregistrată acolo a fost de -44 °C şi acest climat extrem de rece a fost perfect pentru testarea modului în care noul Volvo FH se comportă în astfel de condiţii extreme. Hans Johanzon a fost unul dintre inginerii noştri de testare şi s-a asigurat că toţi şoferii au ştiut ce anume se aştepta de la ei.
„Aceste teste iau în considerare activitatea clienţilor. Cu alte cuvinte, şoferii de teste utilizează aceste vehicule exact la fel cum îşi utilizează propriile autocamioane. Ei le conduc, transportă uneori pasageri, dorm în ele şi le verifică pentru a se asigura că pornesc dimineaţa, chiar şi după o noapte extrem de rece“, afirmă el.
În perioada de testare, fiecare autocamion a fost rulat cel puţin 20.000 de kilometri la temperatură extrem de scăzută, situaţie în care, una dintre cele mai mari probleme a constituit-o riscul ca toate componentele din autocamion, de la cel mai dur material până la sistemul electric, să devină casante. Provocarea a constat în proiectarea unor componente care să reziste acestor condiţii de îngheţ, fără a se defecta.
„O altă provocare în domeniul calităţii constă în garantarea faptului că autocamionul poate rezista nu numai într-un climat extrem de rece, ci şi în condiţiile unor modificări bruşte de temperatură. Aşadar, ne deplasăm de obicei din nordul Scandinaviei, unde temperatura poate fi de -40 de grade, spre coasta Norvegiei, unde clima este mai blândă şi umedă şi temperatura este adesea peste zero. Douăzeci de minute mai târziu, urcăm iar pe munte, unde temperatura scade din nou“, explică Hans Johanzon.
Testele de diferite tipuri au fost efectuate la poligonul din Hällered, lângă Göteborg, în Suedia. Un număr mare de şoferi de teste au lucrat intens la realizarea unei serii foarte exigente de teste accelerate de anduranţă. Acest regim de testare echivalează cu o perioadă de 10 ani şi o distanţă de 1.250.000 km parcurşi pe şosea. Acesta include condiţii dificile de rulare, cum ar fi deplasarea pe dealuri cu înclinaţii între 10 şi 20% şi deplasarea peste o serie de obstacole dificile, precum gropi, denivelări, pavaj belgian, şanţuri şi guri de canalizare. Procedurile de testare includ alte elemente, cum ar fi deschiderea şi închiderea uşii în mod repetat.
Una dintre cele mai riguroase părţi ale testelor accelerate de anduranţă este rularea autocamionului pe pista de rezistenţă. Aici, autocamionul este supus aceluiaşi tip de obstacole pe care le întâlneşte în situaţii standard de trafic, însă într-un interval mult mai scurt de timp. Rulând în mod repetat pe pista care include o gamă largă de obstacole dificile, testul este semnificativ accelerat.
Un test şi mai accelerat a fost realizat în laboratorul cu stand de şocuri de la Volvo Trucks, unde autocamionul este zdruncinat non stop, pe o perioadă de şase până la opt săptămâni. Pentru un client, acest lucru echivalează cu parcurgerea a peste un milion de kilometri.
Toate feedback-urile obţinute în urma testului de verificare sunt monitorizate pentru a înţelege cauza oricărei defecţiuni şi pentru a găsi soluţii tehnice rezistente.
Soluţiile noi sunt supuse apoi unui nou test şi procedura continuă astfel până când configurarea componentei în cauză îndeplineşte cerinţele specificate.
Pentru a valida, de asemenea, produsul din perspectiva clientului final, Volvo Trucks a efectuat şi teste de rulare.
„Aceasta impune testarea noii serii Volvo FH în condiţii de trafic comercial. Am avut aproape 50 de autocamioane plasate la clienţi din Europa, Australia şi Brazilia. În acest fel, putem acoperi diferite condiţii de utilizare, tipuri de transport, climate şi comportamente ale şoferilor“, explică Kenneth Abrahamsson.
Atunci când se testează calitatea unui autocamion, situaţiile extreme nu sunt singurul aspect important.
Volvo Trucks are un număr imens de clienţi care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de rulare mai „normale”, aşadar noul autocamion a fost, de asemenea, proiectat pentru a li se potrivi şi acestora.
Date: teste de calitate
Noul autocamion a fost supus unei multitudini de teste dificile. Acestea includ:
- Calcul şi simulare
- Teste pe standuri
- Verificarea/validarea caracteristicilor
- Teste pentru vehicule
- Simulator de zgomot
- Calculaţie economie de combustibil
- Camere fierbinţi şi reci
- Teste cu noroi
- Teste pentru frână.
- Teste accelerate de anduranţă
- Teste de fiabilitate
- Drive teste în climate extrem de calde şi reci
- Teste de rulare în condiţii de trafic comercial cu ajutorul clienţilor
- Test de economie de combustibil
- Performanţe de manipulare
- Confortul şoferului
Sursa Volvo Trucks.