Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Detaliile celui mai dur traseu din istoria Raliului Dakar

Traseul final al Dakar 2018 a fost făcut public și va fi o ediție memorabilă. Concurenții se află în ultimul stagiu al pregătirilor pentru startul de pe 6 ianuarie, când vor porni într-o aventură de 9.000 de km prin America de Sud pe unele dintre cele mai ostile terenuri de pe planetă.

ASO (Amaury Sport Organisation), organizatorul raliului a gândit un traseu într-adevăr special pentru cea de-a 40 aniversare a cursei. Pentru început, Dakarul revine în Peru unde se vor desfășura primele șase probe speciale. Directorul sportiv al raliului, Marc Coma, de cinci ori câștigător la categoria moto, i-a asigurat pe concurenți că în primele probe speciale vor rula în Peru “prin toate tipurile de nisip”. Revenirea în Peru după o absență de cinci ani și întoarcerea în Deșertul Atacama îi face nerăbdători pe concurenți.

“Cursa începe în Peru unde sunt secțiuni provocatoare cu dune mari. În această cursă va fi o luptă serioasă încă din prima zi, fără timp de încălzire. ” – Eduard Nikolaev, Team Kamaz Master pilot și dublu câștigător al Dakarului.

Dacă navigația prin dunele din Peru va fi un succes, atunci concurarea la altitudini extreme va fi următoarea provocare pentru că raliul va ajunge în Bolivia. Pe lângă ziua de odihnă, programată pe 12 ianuarie în La Paz, la o altitudine de 3,600 m, Bolivia va găzdui și trei etape. În total concurenții vor petrece cinci zile la o altitudine de peste 3.000 de metri.

În ultimii ani, mulți concurenți și-au văzut șansele la podium spulberate în Bolivia. Altitudinile extreme pot cauza lacune când vine vorba de concentrare, iar condițiile meteo se pot schimba cât ai clipi.

“Încă o data văd zilele petrecute la altitudine precum cheia acestei curse. Avem patru sau cinci zile la altitudini extreme și asta nu este niciodată ușor de gestionat.”– Stéphane Peterhansel, Team Peugeot Total pilot și deținătorul a 13 titluri în Raliul Dakar.

Pentru echipajele de la auto și camioane, precum și pentru piloții de la moto și quad care vor reuși să treacă peste zilele din Bolivia, ultima provocare va veni de la căldura sufocantă și durul teren din Argentina. De la mutarea raliului în America de Sud, etapele din preajma orașelor Belén și Chilecito, au intrat în istorie. În această regiune este programată, în 2018, proba specială Super Fiambala care pentru categoriile moto și quad va fi și a doua parte a unei etape marathon (nu este permisă intervenția echipelor de asistență tehnică). De aici traseul poate părea ușor, însă orice se poate întâmpla, doar vorbim despre Raliul Dakar.

“Chiar dacă am mai fost prin această zonă, nu știi ce îți poate rezerva Dakarul până nu ești acolo în timpul cursei. ” – Toby Price, Red Bull KTM Factory Team pilot moto și câștigător al ediției 2016.

Acum sunt date pe față cărțile care stau între concurenți și finișul programat în Cordoba (Argentina) pe 20 ianuarie. Oricum dacă s-au dat detalii despre etape nu înseamnă că lucrurile au devenit mai ușoare, ba din contră s-au complicat.

2018 Dakar Rally traseul în cifre:

· 7 probe speciale vor fi 100% pe nisip;
· 1 etapă maraton pentru toate categoriile: Auto, Moto, Quad, Camioane;
· 1 etapă maraton extra pentru categoriile Moto și Quad;
· Peste 4.500 de km de probe speciale;
· Aproximativ 4.500 de km de etape de legătură;
· 5 zile în Anzi, la altiudini de peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Ce spun concurenții

Stéphane Peterhansel: “Sigur va trebui să fim foarte puternici pentru că vrem să fim competitivi de-a lungul celor 15 zile și a celor 9.000 de km. Avem dunele în Peru, altitudini mari în Bolivia și probe rapide în Argentina. Încă o dată văd zilele petrecute la altiudini mari drept cheia acestei curse. Avem patru sau cinci zile la altitudini extreme și asta nu este niciodata ușor de gestionat. De asemenea cred că navigația în dunele din Peru va fi foarte dură. Știm de când am mai fost acolo că în acele dune chiar ești în mijlocul deșertului și nu ai niciun indiciu care să te ajute în navigație. ”

Nasser Al-Attiyah: “Ediția 2018 a Dakarului se arată interesantă. Ne întoarcem în Peru și va fi un început dur de cursă. Începem cu cinci zile în dune. Din fericire, atât eu cât și copilotul meu Mathieu (Baumel), avem experiență când vine vorba de concurat în dune. Am concurat în multe raliuri împreună și avem o bună conexiune. Este un mare avantaj pentru noi pentru că navigația este foarte importantă dacă vrei să ai succes în dunele de nisip. Nu va fi o cursă ușoară pentru nimeni, însă suntem determinați să ne bucurăm de raliu și vom încerca să câștigăm.”

Sam Sunderland: “Este o mare onoare pentru mine să pornesc cu numărul 1 pe motocicletă și asta îmi pune ceva greutate pe umeri. De această dată pornim din Peru ,așa că ajungem imediat în teren nisipos. Asta mi se potrivește având în vedere că am trait în Dubai în ultimii 10 ani. Pentru a câștiga Dakarul trebuie să îți meargă bine atât de multe lucruri și tu poți controla doar o parte dintre ele. Voi da tot ce pot pentru a-mi păstra concentrarea și a lua fiecare etapă pe rând. ”

Toby Price: “Uitându-ne la ce au făcut cu traseul se pare că vom avea parte de un start destul de dificil. Va fi mult nisip și cred că va fi distractiv, dur dar totuși distractiv. Chiar dacă am văzut traseul tot nu știi ce îți rezervă Dakarul până nu ești în cursă. ”

Eduard Nikolaev: “Arată forate interesant traseul celei de a 40-a ediții a Raliului Dakar. 2018 este și anul aniversării Team Kamaz Master, împlinim 30 de ani, și sperăm să onorăm ambele evenimente cu un rezultat bun. Cursa începe pe 6 ianuarie, un pic mai târziu decât e normal. Asta înseamnă că pentru prima dată în ultima vreme vom fi acasă pentru celebrarea Anului Nou și apoi vom călători către America de Sud. Cursa începe în Peru unde sunt secțiuni provocatoare cu dune mari. În această cursă va fi o luptă serioasă încă din prima zi, fără timp de încălzire. ”

(Visited 8 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice