Din 2015, modul de calcul al tarifelor RCA se va modifica. Vor fi politele de asigurare mai scumpe sau mai ieftine?
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat astazi un proiect de norma care cuprinde mai multe modificari ce vor avea impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor, se mentioneaza intr-un comunicat publicat astazi pe site-ul institutiei.
Asiguratorii vor fi obligati din 1 ianuarie 2015 sa practice, in cazul asigurarilor RCA, un tarif de prima care sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului de asigurare, se mentioneaza intr-un comunicat publicat astazi pe site-ul ASF. In plus, asiguratorii nu vor putea sa acopere pierderile rezultate pe RCA din alte forme de asigurare.
Mai exact, de anul viitor, asiguratorii vor fi obligati sa utilizeze, in cazul RCA, tarife de prima astfel incat sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.
Prim-vicepresedinte ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns transant privind o iminenta crestere a tuturor preturilor RCA de la 1 ianuarie 2015, anunta Hotnews. Acesta a lasat insa de inteles ca trendul este de crestere.
In plus, asiguratorii RCA vor fi obligati, din 1 ianuarie 2015, sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat. Acestora si intermediarilor in asigurari le va fi interzis sa acorde avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA afirma Avocat NET ca sursa citata
In acelasi timp, reducerile comerciale, ce pot fi acordate de catre asiguratori in baza tarifului de prima, vor fi limitate.
Totodata, pe polita de asigurare va trebui mentionat comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, acestea fiind incluse in prima de asigurare totala.
Conform ASF, oferta asiguratorului privind RCA va trebui sa fie valabila pentru o perioada de minimum trei zile si va trebui sa contina, in mod obligatoriu, urmatoarele informatii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa si data pana la care oferta este valabila.
De asemenea, oferta va trebui sa contina criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv raspunsurile oferite de catre potentialul asigurat (de exemplu: varsta, domiciliu, marca vehicul etc.).
Politele RCA vor putea fi incheiate cu cel mult 30 de zile inainte de data intrarii in valabilitate a acestora, se arata in comunicatul ASF.
Acelasi document mentioneaza ca din 2015 va fi interzisa modificarea tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare (notificata catre ASF).