Pretul benzinei la pompele din Romania a avut o evolutie fluctuanta in ultimii ani, fiind influentat de factori precum fluctuatiile pietei internationale a petrolului, taxele si impozitele aplicate de stat, politica fiscala a Guvernului, dar si de cererea si oferta de pe piata interna.
Incepand cu anul 2014, pretul mediu al benzinei fara plumb a inceput sa scada in Romania, atingand un minim istoric in octombrie 2016. Aceasta scadere a fost cauzata in principal de declinul pretului petrolului la nivel global, dar si de reducerea taxelor aplicate de stat la carburanti.
In urmatorii ani, pretul benzinei a cunoscut o usoara crestere, fiind influentat de factori precum majorarea taxelor si impozitelor, precum si de cresterea cererii de pe piata interna. Insa, aceasta crestere a fost relativ moderata, iar preturile benzinei au ramas la un nivel relativ stabil, fluctuand in functie de cererea si oferta.
Insa, in ultimii ani, pretul benzinei a inregistrat o crestere semnificativa, atingand niveluri record in 2021. Aceasta crestere a fost influentata de mai multi factori, printre care se numara majorarea accizelor si a TVA-ului aplicate de Guvern, dar si de cresterea cererii de pe piata interna si internationala, precum si de situatia politica si economica la nivel global.
Astfel, in prezent, pretul benzinei la pompele din Romania este influentat de mai multi factori, iar evolutia sa este greu de prevazut. Cu toate acestea, este de asteptat ca preturile benzinei sa ramana relativ ridicate in viitorul apropiat, fiind influentate de mai multi factori economici si politici. In acest context, este important ca soferii sa fie constienti de aceste fluctuatii si sa ia in considerare pretul benzinei atunci cand iau decizii cu privire la achizitionarea si utilizarea autovehiculelor.