Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


File de istorie: Povestea Mercedes Benz incepe in 1883

File de istorie: Povestea Mercedes Benz incepe in 1883

Karl Benz a înființat, în 1883, Benz & Co. Rheinische Gasmotoren-Fabrik, care a fuzionat cu Daimler-Motoren-Gesellschaft în 1926, pentru a constitui Daimler-Benz AG. Alături de Benz, un rol important a jucat soția sa, Bertha Benz, împreună cu fiii săi Eugen și Richard.

Istoria Mercedes-Benz aparține unor oameni care s-au dedicat unui vis al mobilității absolute. Astfel, alături de Karl și Bertha Benz, personalități precum Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, Emil Jellinek și fiica sa Mercedes au jucat un rol major în povestea de succes numită Mercedes-Benz.

La 29 ianuarie 1886, Karl Benz depunea la Berlin o cerere de brevetare a autovehiculului său cu trei roți. De atunci, ziua respectivă a fost considerată ziua oficială de naștere a automobilului.

În același timp cu Benz, Gottlieb Daimler dezvolta primul automobil cu patru roți. În acest fel, în mod independent unul de celălalt, părinții fondatori ai companiei Daimler AG și ai mărcii Mercedes-Benz au pus bazele tuturor autoturismelor, autovehiculelor comerciale și autobuzelor de astăzi.

În cadrul Mercedes-Benz, conceptele auto pioniere și experiența avansată a design-ului au cea mai îndelungată tradiție. Design-ul autovehiculului cu trei roți indica faptul că a fost deschis un nou capitol al mobilității. Cele trei linii ale patentului reprezintă materializarea unor abilități inginerești autentice.

1886 — Cu autovehiculul patentat cu motor cu operare pe benzină, Karl Benz creează primul automobil din lume.

1901 — Mercedes 35 hp stabilește un design independent pentru autovehiculul motorizat și este văzut ca prima mașină a erei moderne. Radiatorul în forma de fagure, organic integrat în design, devine o caracteristică definitorie a brandului.

1906 — Compania Daimler Motor din Untertürkheim inaugurează primul departament de construcție a caroseriilor.

1909 — Faimosul automobil de curse “Lightning Benz” este primul autovehicul al cărui design a fost în mod evident determinat de principiile aerodinamicii.

1910 — O evoluție considerabilă în domeniul design-ului auto: un panou curbat sub parbriz, descris ca glugă sau torpedo, leagă sașiul și compartimentul motorului de corpul mașinii și de compartimentul pasagerilor pentru a crea o unitate singulară.

1911 — În paralel cu dezvoltarea radiatorului în forma de fagure, a fost dezvoltată și o formă secundară caracteristică de radiator — radiatorul ascuțit, prezent în special la modele sportive și mai puternice din gamă.

1920 — Uzina DMG din Sindelfingen începe producția de caroserii pentru autovehiculele Mercedes.

1932 — Hermann Ahrens preia funcția de director general al Diviziei de Producție Autovehicule Speciale din cadrul uzinei Mercedes-Benz din Sindelfingen.

1934 — Cu liniile sale elegante, modelul 500 K, proiectat de Hermann Ahrens, împreună cu succesorul său din 1936, 540 K, marchează un moment deosebit în istoria design-ului Mercedes-Benz, cu precădere prin versiunea Special Roadster. Varianta coupé a stabilit tradiția coupé-urilor pentru Mercedes-Benz.

1953 — Construcția caroseriei în formă de Ponton a modelului 180 aduce design-ul clasic Mercedes-Benz în era modernă.

1954 — Nașterea legendarului 300 SL, cu portiere tip aripă de pescăruș (gullwing), proporțiile neobișnuite și un nou design plat al grilei de radiatorului, care urma să devină o caracteristică definitorie a design-ului frontal pentru toate modele SL sport.

1959 — Limuzinele Mercedes-Benz 220, 220 S și 220 SE cu șase cilindri au marginile aripilor spate îmbinate într-un unghi ascuțit, desemnate oficial drept markeri posteriori. Fintail Mercedes este primul autovehicul din lume cu un habitaclu rigid și zone deformabile, de absorbție a energiei de impact, deschizând astfel un nou capitol în domeniul siguranței.

1963 — Apariția modelului 230 SL cu proporțiile sale neobișnuite și un aspect aparte — un plafon compact detașabil a cărui formă specială accentuează rigiditatea structurii, sporind astfel siguranța mașinii.

1971 — Noul model sport 350 SL și modelul Clasei S sunt expresii sugestive ale conceptului de siguranță integrală.

1975 — Bruno Sacco preia responsabilitatea lui Friedrich Geiger, ocupând funcția de designer șef pentru Mercedes-Benz.

1982 — Mercedes-Benz lansează clasa compactă cu modelele 190 și 190 E.

1991 — Cu noua Clasa S, Mercedes-Benz prezintă o nouă interpretare a grilei radiatorului, care este o caracteristică specifică mărcii. Grila este integrată în capotă.

1993 — La Târgul Auto de la Geneva, prezentate pentru prima dată, cele patru faruri eliptice reprezintă o nouă interpretare a aspectului Mercedes. Clasa C, succesorul clasei compacte, este primul automobil Mercedes-Benz lansat în patru linii diferite de design și echipare.

1995 — Noua Clasă E este primul model de serie care prezintă design-ul cu patru faruri, care a constituit simbolul unei epoci. Aspectul frontal a fost de asemenea adaptat pentru seriile viitoare.

1996/1997—Mercedes-Benz introduce o întreagă gamă de noi serii de modele precum SLK, CLK, Clasa A și Clasa M.

1999 — Profesorul Peter Pfeiffer preia funcția fostului designer șef Bruno Sacco.

2003 — Modelul Vision CLS atrage atenția la Târgul Internațional Auto (IAA) din Frankfurt. Conceptul unui coupé cu patru uși este primit cu entuziasm de la debut. Premiul “Autonis” pentru design și titlul de “Most attractive design study 2003” subliniază potențialul inovator al acestui automobil.

2005 — Liniile Clasei S lansează noi tendințe în design.

2007 — Clasa C este prima limuzină Mercedes-Benz în două versiuni distincte: versiunea ELEGANCE este prevăzută cu grilă clasică și steaua în trei colțuri deasupra capotei, pe când versiunea AVANTGARDE este prevăzută cu o grilă în centrul căreia este încorporată steaua într-o interpretare contemporană a celei prezente la modelul 300 SL din 1954.

2008 — Profesorul Gorden Wagener preia funcția de designer șef la Mercedes-Benz. Cu GLK, Mercedes-Benz împrospătează atmosfera din segmentul SUV compact premium. Conturul compact aduce un omagiu Clasei G, clasicul off-roader al brandului.

2009 — Clasa E dezvăluie un design nou, avangardist. Design-ul distinctiv al noului model super sport Mercedes-Benz SLS AMG atrage prin capota alungită, garda joasă și eleronul retractabil. Portierele tip aripă de pescăruș (gullwing) sunt păstrate de la legendarul 300 SL, la fel și grila lungă a radiatorului cu steaua în trei colțuri poziționată în centru.

2010 — Autovehiculul prototip F800 Style cu ampatamentul lung, consolele scurte și linia elegantă a plafonului dau o notă de eleganță sportivă.

Printre cele mai noi medele lansate de Mercedes-Benz se numără GLE Coupé, CLA Shooting Brake, Mercedes-AMG GT.

Povestea mărcii Mercedes-Benz este una despre pasiunea pentru perfecțiune, fascinație și responsabilitate pentru siguranța pasagerilor.

Sursa

(Visited 261 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice