Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Maşinile cu kilometrajul dat înapoi, la un pas de a deveni istorie

Maşinile second hand cu kilometrajul dat înapoi ar putea să se împuţineze serios sau chiar să dispară de pe piaţă dacă Parlamentul va aproba o propunere legislativă care stabileşte anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în România.

Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise RAR-ului de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere, precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere”, arată iniţiatorii actului normativ în expunerea de motive.

Concret, orice service auto va fi obligat să transmită RAR informaţii legate de numărul de identificare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauză, indiferent de tipul acesteia, informaţie care va putea fi, ulterior. transmisă oricărui cetăţean care o solicită.

Astfel, un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR

Mai mult, proiectul mai prevede că orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă. „Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în document.

Trei din patru maşini, „întinerite“ din soft   Reamintim că modificarea kilometrajului la o maşinile second hand este o practică des întâlnită. Se estimează că trei din patru vehicule la mâna a doua vândute la noi în ţară au trecut prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă, potrivit Registrului Auto Român (RAR). „Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor.

Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor «întinerite» din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR.

Sursa

(Visited 23 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice