Mitsubishi L200 – un automobil pentru muncă și aventură departe de asfalt
În Europa, segmentul automobilelor utilitare de o tonă, de tip pick-up, are o cotă mică, de numai 0,7 – 0,8%, însă este așteptată o dinamică spectaculoasă. Cea mai mare piață pentru astfel de utilitare ușoare este Asia, unde Mitsubishi estimează că va vinde jumătate din producția modelului L200, aflat la a cincea generație.
Modelul redesenat, cu o linie sportivă, a fost lansat pe piața românească în toamna anului 2015, aducând schimbări substanțiale față de modelul anterior, care a cumulat vânzări de 3.200 unități pe piața autohtonă în perioada 2006-2014.
Mitsubishi L200 a fost conceput ca un vehicul pentru condiții grele de rulare, adaptat drumurilor neamenajate, terenurilor agricole și forestiere, adresându-se în special fermierilor, dar și antreprenorilor și firmelor care au de transportat materiale de construcții și mărfuri cu volume mari.
De ce ar avea nevoie un fermier de un astfel de model cu o linie mai aerodinamică și mai modernă față de camionetele anterioare? Pentru că, pe lângă utilitatea unui astfel de vehicul, nevoia de confort și de a etala succesul în afaceri au determinat constructorul nipon să introducă și elemente specifice unei limuzine standard.
Noul Mitsubishi L200 este produs în Thailanda, începând din 2014, iar producția anuală este de 200.000 de unități, fiind vizate 150 de piețe de export. Vânzările au debutat în 2014 în țara de origine, iar vânzările efective în Europa au început în vara anului 2015.
Din 1978 au fost vândute în total peste patru milioane de vehicule L200 în întreaga lume, din care 440.000 încă sunt folosite zilnic în Europa.
Noul generație L200 este urmașul unui model care a fost produs timp de nouă ani, în 1,3 milioane unități, din care 220.000 au fost vândute în Europa, principalele piețe fiind Marea Britanie, Turcia, Germania, Franța, Austria.
Am testat versiunea cu cabină dublă a pick-up-ului, L200 Double Cab 2,4 DI-D, având dimenisuni de 5205 x 1815 x 1780 mm.
Față de generația precedentă, la care predominau la exterior formele rotunde, noul L200 are forme mai ascuțite, care inspiră dinamism și putere, dar și mai multă duritate unui vehicul funcțional de muncă, dar care oferă spațiu interior și confortul unui automobil standard de pasageri. L200 este cel mai ușor și mai economic automobil din clasa sa și poate căra puțin mai mult decât competitorii.
Pe partea laterală se evidențiază linia de design “J line”, foarte atractivă pentru ansamblul cabină dublă — benă, în timp ce partea frontala este complet nouă, cu grila și farurile redesenate.
Interiorul este foarte încăpător, oferind spațiu suficent, în versiunea cu cabină dublă, pentru cinci persoane adulte, iar spațiul din spate este mai mare decât la generația precedentă. Vizibilitatea este foarte bună, iar poziția înaltă la volan și oglinzile mari contribuie și ele la confort și siguranță. La interior, materialele plastice sunt durabile și ușor de curățat.
În ciuda dimensiunilor, L200 — o mașină de peste 5,2 metri lungime, este ușor manevrabilă, iar raza de bracaj — de numai 5,9 metri, este cea mai strânsă din acest segment de autovehicule.
Spațiile de depozitare sunt suficente și foarte utile, iar ca echipamente L200 oferă aproape orice ar fi disponibil și pe un automobil pentru pasageri, inclusiv sistem infotainment cu touchscreen și conectivitate multiplă, butoane pe volan, oglinzi și geamuri electrice, sistem de avertizare la părăsirea benzii, cameră de mers înapoi, deși, în esență, este un autovehicul cu care se cară paleți și materiale de construcții.
Versiunea testată era echipată cu un propulsor TurboDiesel de 2.442 cmc și 181 CP și cutie de viteză automată cu 5+1 trepte, cu sistem de tracțiune 4×4 nepermanent, de tip Super Select 4 WD II. Viteza maximă este de 177 km/h, iar consumul oficial anunțat de producător este de 7,3 litri/ 100 km. În cadrul testului am obținut un consum mixt de 9,1 litri / 100 km, dar am folosit destul de puțin tracțiunea 2H (care asigură cel mai redus consum de carburant), iar o bună parte din test a fost reprezentat de sesiunea off-road, inclusiv cu modul 4LLC (cu diferențial blocat și reductor de turație), pentru condiții extreme și un maxim de tracțiune.
De altfel modelul L200 excelează în afara asfaltului, iar cele trei moduri de tracțiune integrală — 4H, 4HLc și 4LLc — rezolvă cu bine orice situație în funcție suprafețe și condițiile de rulare.
L200 este în momentul de față unul dintre cele mai bune pick-up-uri disponibile pe piață, datorită celui mai capabil sistem de tracțiune 4×4, dezvoltat inițial pentru modelul Mitsubishi Pajero. Are cel mai redus consum de carburant în clasa sa — 6,5 litri/100 km în ciclu mixt pentru turbopropulsorul Diesel de 154 CP, autonomie de peste 1.150 km cu un singur plin de carburant (rezervorul are 75 litri, aproximativ același nivel la toate modelele din segment), cel mai redus nivel de emisii de CO2 — 169g/km. Raza de bracaj este cea mai redusă din clasa sa, de 5,9 metri, făcându-l ușor manevrabil, iar capacitatea totală de încărcare și remorcare (bena plus tractare) este de 4.090 kg.
În oraș, parcarea unui autovehicul cu astfel de dimensiuni poate fi o problemă, însă L200 este dotat cu camera video pentru marșarier. Modelul arată bine, are un preț rezonabil (versiunea testată costă 25.490 euro), este bine echipat pentru un pick-up și se descurcă peste medie în condiții off-road, iar suspensia optimizată amortizează foarte bine denivelările drumurilor.
Pe segmentul utilitarelor de o tonă, de tip pick-up, Mitsubishi concurează în principal cu Toyota Hilux, Ford Ranger, VW Amarok și Nissan Navara.