Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noile BMW i8 Roadster şi BMW i8 Coupé

Noile BMW i8 Roadster şi BMW i8 Coupé

Se deschide un nou capitol în povestea de succes a BMW i8, ca versiune actualizată a modelului cu 2+2 locuri – cel mai vândut automobil sport plug-in hybrid din lume de la lansarea sa în 2014. Debutează o versiune mai spectaculoasă şi mai emoţională – noul BMW i8 Roadster – un model decapotabil cu două locuri, cu soft top acţionat electric.

Asemenea noului BMW i8 Coupé, noul BMW i8 Roadster se bazează pe arhitectura LifeDrive a automobilului, cu şasiu din aluminiu şi celulă a pasagerilor din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Tehnologia BMW eDrive optimizată suplimentar, include o baterie de înaltă tensiune cu o capacitate crescută semnificativ şi un motor electric mai puternic. Rezultatul este o creştere semnificativă a performanţelor dinamice şi a autonomiei de funcţionare în modul de condus electric.

Proporţiile şi designul liniilor şi suprafeţelor marchează atât BMW i8 Coupé, cât şi BMW i8 Roadster ca aparţinând unei noi generaţii de automobile sport. Cele două modele poartă inscripţiile “Coupé” sau “Roadster” pe montanţii C ca element de diferenţiere. Lista de culori pentru finisarea exteriorului include acum noile nuanţe metalizate E-Copper şi Donington Gray.

BMW i8 Roadster duce limbajul de design BMW i într-un alt concept de automobil, elegnat şi plin de emoţie. Acoperişul de tip soft-top este un element definitoriu al siluetei şi întăreşte imaginea de automobil uşor, cu centrul de greutate coborât.

Când este deschis, acoperişul larg al BMW i8 Roadster se retrage complet în partea din spate. Un mecanism unic permite ca soft topul să fie pliat într-un pachet compact şi să fie depozitat într-o poziţie perpendiculară, creând în jur de 100 de litri de spaţiu suplimentar de stocare în spatele scaunelor. Acoperişul electric se deschide şi se închide foarte silenţios în 15 secunde, proces care poate fi iniţiat în timpul călătoriei cu o viteză de până la 50 km/h. Coborârea acoperişului ridică luneta cu aproximativ 30 de milimetri, într-o poziţie de confort unde poate servi drept paravânt.

Deschiderea spectaculoasă a uşilor a fost păstrată şi pentru modeul roadster, ceea ce contribuie la o prezenţă deosebit de spectaculoasă a automobilului.

Soluţiile de design ultrauşor utilizate pentru modelele BMW i au fost adaptate la specificaţiile BMW i8 Roadster. Modelul decapotabil cu două locuri dispune de uşi tip „gullwing” fără ramă, cu structură din CFRP, cu panourile de exterior din aluminiu, în timp ce cadrul parbrizului este realizat în întregime din CFRP. Acest material high-tech foarte rezistent este ideal pentru a oferi o rigiditate excepţională, maximizând protecţia pasagerilor chiar şi în cazul răsturnării.

De asemenea, CFRP este utilizat pentru fabricarea pragurilor laterale cu secţiune transversală foarte mare. Suporturile şi panourile suplimentare din punţile faţă şi spate contribui şi ele la maximizarea rigidităţii caroseriei. Masa proprie a noului BMW i8 Roadster este de 1.595 kg, ceea ce înseamnă că surplusul de masă cauzat de design faţă de Coupé este limitat la aproximativ 60 kg, o valoare remarcabil de mică pentru un automobil decapotabil.

Tehnologia BMW eDrive optimizată: mai multă putere, o autonomie mai mare, o experienţă îmbunătăţită a condusului electric
Tehnologia BMW eDrive şi strategia de operare optimizată a gestiunii inteligente a energiei conduc la o creştere semnificativă a numărului de situaţii de condus în care motorul electric poate fi singurul responsabil pentru propulsia automobilului. Acest lucru subliniază caracterul revoluţionar al noului BMW i8 Coupé, iar conducătorii noului BMW i8 Roadster au garanţia că se pot bucura pe deplin de o decapotabilă silenţioasă şi fără emisii.

Acest nou nivel al experienţei condusului electric este susţinut de versiunea actualizată a bateriei litiu-ion dezvoltate pentru BMW i8. Unitatea de înaltă tensiune este plasată central în zona tunelului median. Capacitatea celulelor a crescut de la 20 la 34 Ah, iar capacitatea energetică brută creşte de la 7,1 la 11,6 kWh (utilizabil net: 9,4 kWh). Toate acestea înseamnă că motorul electric are mai multă energie la dispoziţie. Configuraţia celulelor permite o creştere a puterii maxime de 9 kW/12 CP, la 105 kW/143 CP, ceea ce înseamnă că sprinturile în regim exclusiv electric se realizează într-un mod şi mai dinamic.

În modul standard de condus, noile BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster pot fi conduse exclusiv cu ajutorul motorului electric – de la demaraj până la o viteză de 105 km/h, faţă de doar 70 km/h cât era la primul i8. Motorul termic este acţionat doar la viteze mai mari sau când conducătorul accelerează brusc şi este oprit din nou mult mai frecvent atunci când se menţine un stil de condus măsurat. Apăsarea butonului eDrive permite ambelor modele să se deplaseze cu viteze de până la 120 km/h în regim pur electric. Autonomia electrică a noului BMW i8 Coupé în ciclul de testare NEDC a crescut la 55 de kilometri*, iar noul BMW i8 Roadster dispune de o autonomie de 53 de kilometri*.

Motorul cu combustie internă a fost supus unei optimizări suplimentare pentru a fi gata pentru noile BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster. Propulsorul cu trei cilindri oferă o puterea maximă de 170 kW/231 CP, la o capacitate cilindrică de doar 1,5 litri, împreună cu un cuplu maxim de 320 Nm. Prin aceasta, motorul generează o acustică şi mai sportivă. Un filtru de particule asigură un control şi mai bun al emisiilor.

Puterea totală a sistemului, produsă de combinaţia dintre motorul electric şi cel termic, este acum de 275 kW/374 CP. Noul BMW i8 Coupé accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,4 secunde, în timp ce noul BMW i8 Roadster are nevoie de 4,6 secunde pentru realizarea sprintului. Ambele modele au viteza maximă limitată electronic la 250 km/h. Consumul mediu de combustibil, calculat în ciclul de testare UE pentru automobile plug-in hybrid, este de 1,9 l/100 km* pentru BMW i8 Coupé, respectiv de 2,1 l/100 km pentru BMW i8 Roadster, plus 14,0 kWh/100 km*, respectiv 14,5 kWh/100 km* de energie electrică. Emisiile CO2 pe benzină sunt de 42g/km* pentru BMW i8 Coupé şi de 46 g/km* pentru BMW i8 Roadster.

Tracţiune integrală specifică propulsie hibrid, şasiu reglat cu precizie
Puterea motorului electric este transferată către roţile faţă, iar cea a motorului termic către roţile spate, rezultând un sistem de tracţiune integrală specific propulsie hibrid, care este controlat inteligentă. În modul hibrid, motorul electric oferă o creştere a puterii pentru a asista motorul termic atunci când conducătorul auto accelerează brusc. De asemenea, este capabil să recupereze energia şi să alimenteze bateria de înaltă tensiune în timpul frânei de motor şi la frânare. De asemenea un al doilea motor electric, cu funcţie de generator şi starter al motorului termic, poate genera o rezervă suplimentară de energie electrică, asigurând astfel că mereu există suficientă energie pentru sistemul de propulsie electrică ale noilor BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster.

Când este activată funcţia de orientare pe traseu a sistemului de navigaţie, gestiunea inteligentă a energiei asigură că motorul electric este utilizat cât mai mult şi mai eficient posibil. Sistemul analizează traseul în întregime şi managementul inteligent al sistemului de propulsie, alături de funcţiile de recuperare/ generare de energie, asigură o funcţionare optimă în regim electric, în special pe secţiunile de viteză redusă ale călătoriei.

Reglajul specific al suspensiei şi sistemelor de amortizare, caracteristicile de direcţie special configurate, setarea mai fermă a stabilizării barelor antiruliu şi modificarea direcţionată a parametrilor DSC garantează că noul BMW i8 Roadster păstrează toate calităţile de manevrabilitate şi performanţe specifice automobilului sport plug-in hybrid. Dynamic Damper Control este inclus standard la ambele modele. Jantele de 20 de ţoli, din aliaj uşor, ce echipează noul BMW i8 Roadster au o construcţie ultrauşoară, iar fiecare este mai uşoară cu aproximativ un kilogram faţă de cea mai uşoară jantă disponibilă anterior la BMW i8.

Noile BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster dispun în echiparea standard de decoraţiuni interioare Carpo, care cuprind tapiţerie integrală cu piele în Ivory White pentru Coupé şi Ivory White/Black pentru Roadster. Pe lângă decoraţiunea interioară Halo, lista de accesorii opţionale include şi o nouă decoraţiune interioară Accaro cu o schemă coloristică Amido/E-Copper. De asemenea, specificaţiile standard includ dotări precum volan sport îmbrăcat în piele, cu butoane multifuncţionale şi clapete de schimbare a vitezelor, scaune reglabile electric şi încălzite, afişare multifuncţională a instrumentelor, Driving Assistant, care include Surround View, BMW Display Key şi sistem de navigaţie Professional. Meniul principal din Control Display este prezentat acum sub formă de panouri orizontale cu un mod live.

Echipamentele opţionale disponibile includ BMW Head-Up Display specific modelului, BMW Laserlight cu funcţie antiorbire, cu BMW Selective Beam, şi avertizare acustică pentru pietoni.

Sursa: BMW Romania

(Visited 8 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice