Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noile MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman

Producătorul premium britanic MINI prezintă cele mai puternice modele produse vreodată şi omologate pentru şosele în istoria de 60 de ani a mărcii. Motorul turbo cu patru cilindri, care dezvoltă 225 kW/306 CP, ale noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman face ca acestea să prezinte performanţe remarcabile în segmentul compact premium. La ambele modele, motorul foarte puternic este combinat standard cu noul transmisie sport Steptronic cu opt trepte, care include diferenţial blocant mecanic pe puntea faţă, sistem de tracţiune integrală ALL4, şasiu adaptat special şi modificări suplimentare de ranforsare pentru structura caroseriei, conectarea motorului şi fixarea şasiului. Toate acestea permit ca sentimentul de motorsport John Cooper Works să atingă o dimensiune complet nouă a performanţei.

Aceste versiuni noi ale celor două vârfuri de gamă oferă o experienţă provocatoare a performanţelor. Cea mai nouă generaţie a motorului cu patru cilindri, dezvoltată cu tehnologie MINI TwinPower Turbo, depăşeşte puterea maximă a predecesorilor cu până la 55 kW/75 CP. Cuplul maxim a crescut cu 100 Nm, la un maxim de 450 Nm, iar performanţele de acceleraţie au urcat şi ele corespunzător. Noul MINI John Cooper Works Clubman accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,9 secunde, în timp ce noul MINI John Cooper Works Countryman realizează sprintul în 5,1 secunde – mai repede cu 1,4, respectiv 1,5 secunde faţă de modelele anterioare.

Comparativ cu MINI Cooper S Clubman şi MINI Cooper S Countryman, diferenţa de putere a crescut de la nivelul anterior de 29 kW/39 CP la 84 kW/114 CP. Caracteristicile de performanţă superioare rezultate sunt acompaniate de o gamă de dotări de design şi echipare specifice modelului, care subliniază cu succes natura exclusivă şi rafinată a acestor două modele John Cooper Works. Toate aceste ingrediente oferă o poziţie specială celor două modele John Cooper Works atât în segmentul premium compact, cât şi în gama MINI.

Rezumatul punctelor de atracţie: noile MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman.

  • Motor cu patru cilindri nou, cu tehnologie MINI TwinPower Turbo, cu putere de 225 kW/306 CP şi cuplu de 450 Nm.
  • Creştere a puterii comparativ cu modelele anterioare: 55 kW/75 CP.
  • Conceptul de răcire încorporează cunoştinţe de pe circuite.
  • Sistem de evacuare nou, cu dezvoltare acustică remarcabilă şi cu filtru de particule de benzină conform cu standardul Euro 6d-TEMP.
  • Tracţiune integrală MINI ALL4 disponibilă standard.
  • Transmisie sport Steptronic nouă, cu opt trepte, cu diferenţial blocant mecanic integrat pentru puntea faţă.
  • Design şi coordonare ale şasiului specifice modelului.
  • Sistem de frânare sport John Cooper Works mai mare.
  • Structură a caroseriei, conectare a motorului şi fixare a şasiului foarte rigide.
  • Faruri LED noi cu funcţie Matrix pentru faza lungă şi stopuri LED cu design Union Jack pentru noul MINI John Cooper Works Clubman.

Putere maximă din patru cilindri: motor de 2,0 litri nou, cu tehnologie MINI TwinPower Turbo

Ca sursă de putere pentru plăcerea extremă a condusului, motorul cu patru cilindri, reproiectat complet, a fost orientat constant către putere maximă. Este bazat pe motorul de 2,0 litri al modelelor MINI Cooper S Clubman şi MINI Cooper S Countryman, dar a fost suferit modificări specifice modelului la nivelul arborelui cotit şi beneficiază şi de cea mai nouă generaţie a tehnologiei MINI TwinPower Turbo. Aceste modificări se bazează pe cunoştinţele de motorsport ale John Cooper Works şi cuprind un arbore cotit ranforsat, un lagăr principal cu secţiune transversală extinsă, pistoane specifice, tije de legătură şi un nou amortizor de vibraţii cu răcire optimizată.

Puterea crescută considerabil în comparaţie cu motorul anterior este ajutată şi de turbocompresorul mai mare. Raportul de compresie al noului motor a fost redus de la 10,2 la 9,5 pentru a se potrivi cu creşterea presiunii de încărcare a sistemului. În plus, turbocompresorul integrat în galeria de evacuare este echipat cu o supapă de evacuare care contribuie la caracteristicile de răspuns optimizate. Canalul de admisie a aerului a fost redezvoltat şi lărgit. Livrarea spontană a puterii în motor este susţinută şi de cea mai nouă generaţie a injecţiei directe pe benzină. Noile injectoare, aranjate între supape, permit o creştere a debitului, care transportă combustibilul la camerele de ardere la o presiune de injecţie de până la 350 bar. Vaporizarea fină permite o măsurare precisă a combustibilului, astfel că avem o combustie mai curată, dar permite şi o eficienţă optimizată. Tehnologia MINI TwinPower Turbo include şi control complet variabil al supapelor, sistemul VALVETRONIC patentat de BMW Group, precum şi control variabil al arborelui cu came pe partea de admisie şi de evacuare (double VANOS).

Concept independent de răcire, sistem de gaze specific pentru sport

Reacţia spontană chiar şi la cea mai mică mişcare a pedalei de acceleraţie, cu o livrare a puterii care este susţinută până intervalele de sarcină ridicată, este cea care defineşte caracteristicile de performanţă incredibile ale noului tren de rulare. Similar, sistemul de răcire nou dezvoltat a fost creat pentru a îndeplini cerinţele rezultate în urma gestionării temperaturii. O temperatură optimă de funcţionare a motorului este garantată în orice moment –  chiar şi în condiţii extreme pe circuit – de cele două radiatoare externe, de vasul de expansiune specific modelului – cu volum crescut -, de montarea independentă a modulului de răcire, de ventilatorul electric cu putere mărită şi de un al treilea nivel de răcire realizat cu ajutorul unui condensator. Pentru optimizarea încălzirii, răcirea carterului poate fi dezactivată temporar printr-o nouă supapă de răcire separată. În plus, transmisia are propriul circuit de răcire şi răcitor extern pentru uleiul de transmisie.

Trenul de rulare de înaltă performanţă al noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman generează un cuplu maxim de 450 Nm într-un interval larg al turaţiilor – între 1.750 şi 4.500 rpm -, ceea ce este cu aproximativ 28% mai mult faţă de cel al motorului precedent. Puterea maximă a noului motor cu patru cilindri a fost mărită cu aproximat 32%. Noul maxim – 225 kW/306 CP – este atins între 5.000 şi 6.250 rpm. Puterea de tracţiune rezultată permite noului motor al modelului MINI John Cooper Works Clubman să realizeze sprintul 0-100 km/h în 4,9 secunde, în timp de valoarea pentru noul MINI John Cooper Works Countryman este de 5,1 secunde, asigurând un nivel impresionant de elasticitate în timpul accelerărilor spontane. Pentru prima dată la automobilele MINI, viteza maximă a noilor sportivi de top este limitată electronic la 250 km/h.

Accelerările bruşte sunt acompaniate de o acustică atractivă a nou dezvoltatului sistem de evacuare sport specific modelului. Puterea maximă a motorului se face simţită mai intens ca niciodată, cu un design acustic plină de emoţie care egalează cerinţele de sarcină, în timp ce subliniază caracterul său de performanţă. Când este condus într-un ritm relaxat cu consum optimizat şi turaţie redusă, acustica produsă este mai rezervată. Sistemul de evacuare dublu duce spre un amortizor spate nou, cu volum mare. Diametrul exterior al ţevilor de eşapament integrate în dreapta şi stânga şorţului este de 95 de milimetri pentru noul MINI John Cooper Works Clubman, respectiv de 85 de milimetri pentru noul MINI John Cooper Works Countryman. Pentru optimizarea emisiilor, sistemul de evacuare sport este echipat cu filtru de particule de benzină. Controlul emisiilor la noile modele John Cooper Works este în conformitate cu standardul Euro 6d-TEMP.

Transmisie sport Steptronic cu opt trepte, diferenţial blocant mecanic

Motorul dispus frontal şi montat transversal al acestor automobile sport îşi transferă puterea prin intermediul transmisie sport Steptronic cu opt trepte – o altă dezvoltare nouă. Cea mai nouă generaţie a transmisiei prezintă eficienţă internă îmbunătăţită şi o înclinare a axei de direcţie mărită. Aceasta înseamnă că turaţie mai mică a motorului când se conduce într-o treaptă superioară, ceea ce se traduce prin consum mai mic. Noul control al transmisiei măreşte atât dinamica schimbării vitezelor, cât şi confortul de condus. Schimbarea treptelor şi confortul acustic au fost şi ele optimizate suplimentar. Ambreiajul de blocare a convertorului închide imediat după demaraj, ceea ce creează o legătură directă cu motorul, acompaniată de o experienţă spontană a condusului. Clapetele de schimbare sunt disponibile standard pe volan pentru selecţia manuală a vitezelor. Mai mult, transmisa sport Steptronic cu opt trepte oferă funcţie launch control pentru accelerare de pe loc, cu tracţiune optimă şi dinamică maximă.

Noua transmisie automată dispune şi de diferenţial blocant integrat. Acesta funcţionează transversal pentru a reduce compensaţia de rotaţie între roţile faţă. În condiţii de sarcină, aceasta înseamnă că poate fi generat un efect de blocare de până la 39%. Diferenţialul blocant mecanic este interconectat cu DSC (controlul dinamic al stabilităţii), ceea ce ajută atât tracţiunea noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman în afara asfaltului sau în condiţii meteo dificile, cât şi dinamica atunci când virajele sunt abordate într-un stil sportiv. Efectul de blocare generează transferul cuplului la cealaltă roată dacă una din roţile faţă începe să patineze. Acest lucru previne o pierdere a tracţiunii, menţinând în acelaşi timp propulsia – chiar şi cu valori de frecare diferite între roata stângă şi cea dreaptă. În mod similar, diferenţialul blocant susţine agilitatea maşinii când se schimbă direcţia rapid sau se accelerează dinamic la ieşirea din viraj, prin aplicarea unei schimbări direcţionate a cuplului.

Tracţiune integrală ALL4 cu componente specifice modelului

Sistemul de tracţiune integrală ALL4 joacă un rol central în optimizarea tracţiunii, agilităţii şi stabilităţii direcţionale ale automobilului; face parte din echiparea standard a noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman şi a fost redezvoltat complet pentru noua ediţie a ambelor modele. Compactă şi cu masa optimizată, tracţiunea integrală constă dintr-o priză de putere pe transmisia punţii faţă, un arbore cardanic din două piese şi transmisia punţii spate cu ambreiaj electrohidraulic suspendat. Controlerul inteligent al sistemului ALL4 este interconectat cu DSC şi calculează în mod constant raportul ideală de distribuţie a puterii între roţile faţă şi cele spate.

În condiţii de condus normal cu DSC activat, sistemul transmite cuplul în maniera specifică mărcii către roţile faţă. Acest lucru permite ca puterea motorului să fie transformată în propulsie cu eficienţă maximă. Dar, în cazul în care controlerul DSC detectează potenţial de patinare a roţilor faţă, ambreiajul ALL4 va transfera cuplul, într-o fracţiune de secundă, către roţile spate cu ajutorul unei pompe electrohidraulice.

Cea mai recentă dezvoltare din sistemul ALL4 a fost coordonată cu precizie cu puterea mare a motorului şi a îmbunătăţit potenţialul dinamic al noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman. Îmbunătăţirile includ şi un disc flexibil mai mare pentru arborele cardanic şi arbori de transmisie spate specifici, cu rigiditate torsională mai mare.

Noile rapoarte ale transmisiei, specifică modelului, aduce beneficii şi pentru precizia crescută în situaţii de condus dinamic. Raportul mărit al arcului din lagărele motorului şi transmisiei duce la o legătură mai fermă între transmisii şi structura automobilului. Acest lucru creează o barieră acustică eficientă şi optimizează momentul de reacţie la manevrele foarte sportive. Noile prinderi au fect pozitiv şi asupra direcţiei în viraje, dar şi a caracteristicilor de reacţie ale motorului.

Şasiu sport evoluat, sistem de frânare sport nou

În acelaşi timp, o dată cu noul propulsor, tehnologia şasiului noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman a fost îmbunătăţite la un nou nivel de performanţă. Versiunile punţilor specifice modelului – suspensie faţă cu braţ transversal şi suspensie multibraţ în spate – au fost optimizate în ceea ce priveşte rigiditatea, cinematica şi masa componentelor. Lagărele rotative cu design nou permit o îmbunătăţire a valorii de înclinare a roţilor faţă. De asemenea, datorită cinematicii specifice a punţii spate, aceasta a însemnat că a fost posibil să se îmbunătăţească aderenţa laterală.

Mai mult, sistemele de suspensie şi amortizare ajustate, DSC (controlul stabilităţii dinamice) şi direcţia electromecanică sunt orientate precis spre caracterul extrem de agil al noilor modele sportive. Opţional pentru ambele modele, există şi un şasiu adaptiv cu amortizoare controlate electronic. Amortizoarele de trepidaţii funcţionează în conformitate cu două diagrame caracteristice, coordonate fie pentru un scenariu de condus sportiv, fie pentru unul orientat spre confort; acestea pot fi activate în modurile de condus MINI.

La noul MINI John Cooper Works Clubman, atât şasiul sport standard, cât şi şasiul adaptativ – permite reducerea gărzii la sol 10 milimetri în comparaţie cu alte modele – sunt asociate cu un şasiu standard. De asemenea, în echiparea standard mai sunt incluse jantele John Cooper Works de 18 ţoli, din aliaj uşor, cu designul Black Grip Spoke. Cu toate acestea, ca opţiuni sunt disponibile şi jantele John Cooper Works de 18 şi 19 ţoli, din metal uşor.

Şi sistemul de frânare sport a fost reproiectat, iar acum conţine frâne cu disc, cu etrier fix cu patru pistoane, pentru roţile spate, pentru a asigura în mod constant valori ridicate de frânare chiar şi în condiţii de utilizare intensivă. Discurile de frână de dimensiuni mari – 360 × 30 milimetri pentru roţile faţă şi 330 x 20 milimetri pentru cele spate -, combinate cu geometria optimizată a conductei de răcire, joacă un rol în obţinerea unui nivel ridicat de stabilitate. Etrierele de culoare roşie ale frânelor faţă poartă logo-ul John Cooper Works.

Structură a caroseriei şi fixare a şasiului cu rigiditate optimizată

Ampatamentul lung, ecartamentul lat şi centrul de greutate coborât – prezente la ambele modele -sunt ideale pentru proiectarea şi reglarea şasiului pentru performanţe sportivă consistentă. În plus, consolidarea sistematică a structurii caroseriei şi a legăturilor ferme ale şasiului noilor MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman asigură o precizie de condus maximă. Ambele modele dispun de o structură precisă şi nou dezvoltată pentru compartimentul motorului, care conectează cupolele din dreapta şi din stânga ale suspensiei. Îmbinarea părţii frontale este asigurată de şuruburi specifice şi de o coroană de suprapunere în şasiu.

Pachetul general creat de John Cooper Works, cu dinamica, agilitatea si precizia specifice, este completat de dotări de design exterior specifice modelului, care contribuie la optimizarea caracteristicilor aerodinamice ale automobilului şi a designului conductelor de aer. Prizele de aer frontale mari sunt proiectate pentru a îndeplini cerinţele de răcire ale sistemului de propulsie şi ale celui de frânare. În plus, caracteristicile de performanţă remarcabile sunt reflectate în designul specific modelului al pragurilor laterale şi al şorţurilor spate independente cu difuzoare integrate. Spoilerele de acoperiş specifice modelului joacă un rol în reducerea portanţei la viteze ridicate de rulare. În plus, cele două modele John Cooper Works noi sunt echipate cu capace de oglinzi optimizate aerodinamic.

Echipare standard exclusivă, opţiuni de calitate

Alte accente de exterior specifice modelului includ culoarea roşie contrastantă, opţională pentru acoperiş şi capacele oglinzilor, designul individual pentru hublourile laterale ale semnalizatoarelor suplimentare şi sigla John Cooper Works de pe grila radiatorului şi hayon. Priza de aer centrală a ambelor modele are o structură tip fagure. Şi admisia la MINI John Cooper Works Countryman are un contur roşu. O element transversal roşu subdivizează grila radiatorului, cu design nou, a noului MINI John Cooper Works Clubman. Farurile, stopurile şi şorţul spate prezintă şi ele noul design al celei mai recente actualizări pentru MINI Clubman.

Flerul sportiv caracteristic interiorului ambelor modele se datorează în principal scaunelor sport John Cooper Works cu tetiere integrate, volanului sport John Cooper Works cu butoane multifuncţionale, maneta de selecţie John Cooper Works şi tapiţeriei plafonului în nuanţă antracit.

Echiparea standard exclusivă a ambelor modele sport de top din gama MINI include şi faruri LED, acces şi contact fără cheie, moduri de condus MINI şi radio MINI Visual Boost, cu monitor de 6,5 ţoli (16,5 cm) cu funcţie de ecran tactil şi afişare grafică reproiectată. Echipamentul Media Connected integrat permite accesarea a numeroase servicii online MINI Connected. Alternativ, există şi o gamă de opţiuni speciale de echipare, inclusiv Connected Navigation cu funcţie de , funcţia de rutare uşor de utilizat şi opţiuni de infotainment suplimentare, precum şi Connected Navigation Plus cu un ecran touch de 8,8 ţoli (22,35 cm). În combinaţie cu aceste opţiuni, serviciul Real Time Traffic Information este disponibil şi el, oferind date în timp real cu privire la situaţia actuală a traficului, un serviciu Concierge personal şi portalul de internet MINI Online – de asemenea, este disponibilă şi preechipare Apple CarPlay. În plus, actualizările hărţilor de navigaţie sunt descărcate automat în automobil prin conexiunea la reţeaua mobilă.

Sursa: MINI Romania.

(Visited 23 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice