Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Prima etapă a Campionatului Naţional de Motociclism Viteză

Prima etapă a Campionatului Naţional de Motociclism Viteză

Campionatul Naţional de Viteză, organizat de Federaţia Română de Motociclism, a debutat în acest week-end pe Circuitul Motor Park România din Adâncata. Ploaia a marcat începutul cursei care a văzut doi piloţi BMW S 1000 RR detaşându-se de pluton. În final, s-a impus Robert Mureşan cu 14 secunde în faţa lui Cătălin Cazacu. Astfel, Mureşean semnează prima victorie şi acumulează 25 de puncte, în timp ce Cazacu obţine în total 20.

A fost o etapă dificilă pentru mine, marcată de mai multe decizii greşite. Am avut o zi de vineri bună. Sâmbătă în schimb, am ales să nu forţez, pregătindu-mă pentru o cursă pe vreme bună. Duminică vremea nu a ţinut cu mine şi am concurat pe o ploaie infernală. Nu am avut un start bun şi în turul al 3-lea, când am început să recuperez, am ieşit în afara circuitului şi am fost aproape de o căzătură periculoasă. Am reuşit să redresez motocicleta şi să îmi continui cursa, dar deja adversarul meu luase avans considerabil. Am încercat să merg să îmi păstrez punctele. Campionatul este lung, aşa că poziţia a doua este foarte valoroasă”, a declarat Cazacu.

Acesta a semnat în acest an un contact de imagine cu BMW Group România şi va concura în 2015 în patru competiţii, două naţionale (Campionatul Naţional de Viteză al României şi Campionatul Romanian SuperBike) şi două internaţionale (Campionatul Est European de Motociclism şi Campionatul European Alpe Adria).

Motocicleta pilotată de Cătălin Cazacu în acest sezon este un BMW S 1000 RR produs în 2015, capabil să furnizeze 199 CP (146 kW) şi 113 Nm, datorită unui propulsor cu patru cilindri în linie, de 999 cmc. Suplimentar, motocicleta a fost dotată cu BMW Race Power Kit, echipament compus dintr-o evacuare din titaniu Akrapovic ce oferă un plus de 11 CP motorului, precum şi o scădere a greutăţii cu 4,8 kilograme faţă de evacuarea standard. Toate aceste modificări oferă motocicletei un raport de putere de peste 1 CP/kg.

Campionatul Naţional de Viteză beneficiază pentru prima dată de noile investiţii în circuite în România. Este organizat în diferite clase care acoperă tot spectrul de participare: 1000 SuperBike, 600 SuperSport, 1000 Debutanţi, 600 Debutanţi, precum şi grupele de juniori: 125 SP, Moto3 şi Juniori I, 85 cmc. Următoarea etapă este programată tot la Adâncata, pe 15-17 iulie.

(Visited 10 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice