Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Primele informaţii oficiale despre noul MINI Clubman editia 2015

Primele informaţii oficiale despre noul MINI Clubman editia 2015

Schimbarea de generaţii în familia de modele MINI continuă cu noul MINI Clubman, care reprezintă un concept inovator pentru segmentul premium al clasei compacte. Noul model înseamnă o combinaţie unică de funcţionalitate, caracter practic în utilizarea cotidiană şi este adecvat pentru distanţele lungi, astfel că oferă plăcere a condusului, calitate premium şi personalitate în stilul MINI.

În premieră, MINI Clubman este o nouă interpretare a conceptului shooting brake, unul cu o bogată tradiţie, dar care acum a fost adaptat pentru a răspunde cerinţelor clasei compacte. Partea frontală puternică dispune de prize de aer pentru Air Curtain ale pasajelor roţilor faţă, în timp ce silueta este extinsă dinamic prin cele patru uşi şi o linie de contur a umerilor care accentuează lăţimea automobilului. Linia acoperişului este una lungă, iar pe pavilion se află o aripioară cu rol de antenă, care include şi lumină roşie pentru starea sistemului de alarmă. Din partea spate a automobilului, cu o poziţie verticală, nu lipsesc uşile divizate atât de caracteristice pentru acest model, inscripţia „Clubman” şi stopurile orizontale integrate. Din punct de vedere al designului exterior, noutăţile sunt şi culorile pentru caroserie Melting Silver metalizat şi Pure Burgundy metalizat, precum şi acoperişul şi capacele oglinzilor retrovizoare finisate în nuanţe contrastante – alb, negru sau argintiu.

În comparaţie cu predecesorul său, noul MINI Clubman este un caracter mult mai matur în ceea ce priveşte versatilitatea, spaţiul şi substanţa produsului. Atât la exterior, cât şi la interior, noul model vine cu dimensiuni semnificativ mai generoase, nu doar raportat la generaţia precedentă, ci şi la noul MINI Hatch cu cinci uşi. Faţă de acesta are un plus de 27 centimetri în lungime, o lăţime mai mare cu nouă centimetri şi un ampatament extins cu 10 centimetri. Toate această creştere a dimensiunilor are efect asupra scaunelor – cinci locuri integrale -, dar şi a portbagajului al cărui volum standard de 360 de litri poate fi extins la un maximum de 1.250 de litri – totul datorită spătarului rabatabil al banchetei în raport 40:20:40.

Interiorul vine cu un design complet nou, în care se remarcă panoul de instrumente lat – cu cadru de contur al cockpitului în secţiunea superioară -, tabloul de bord pe coloana de direcţie şi instrumentul circular central integrat armonios, cu inel luminos LED şi afişaj pentru funcţiile automobilului, de infotainment, comunicare şi navigaţie. Sub instrumentul central se regăsesc panoul de control al aerului condiţionat şi comutatoarele caracteristice MINI, în timp ce pe consola centrală se află frâna electrică de parcare, compartimentele de stocare, două suporturi pentru pahare, controlerul MINI şi cotiera. De asemenea, consola centrală şi panourile ornamentale ale uşilor sunt decorate cu benzi continuee de decor de cea mai bună calitate.

La lansarea pe piaţă a noului MINI Clubman, clienţii vor putea alege una dintre cele trei variante de motorizare (consum mediu mixt: 6,2-4,1 l/100 km; emisii CO2: 144-109 g/km), două fiind propulsoare pe benzină, iar una fiind variantă diesel – toate echipate cu cea mai nouă generaţie a tehnologiei MINI TwinPower Turbo Technology. O premieră va fi echiparea modelului MINI Cooper D Clubman cu motorul diesel cu patru cilindri (110 kW/150 CP) – celelalte două variante, MINI Cooper Clubman şi MINI Cooper S Clubman, vor dispune de motoare pe benzină, cu trei cilindri (100 kW/136 CP), respectiv cu patru cilindri (141 kW/192 CP).

În echiparea standard, puterea va fi transferată către puntea faţă prin intermediul transmisiei manuale cu şase viteze. În premieră pentru MINI, opţional este disponibilă şi transmisia Steptronic cu opt trepte (MINI Cooper S Clubman şi MINI Cooper D Clubman), iar clienţii care vor opta pentru modelul MINI Cooper S Clubman vor putea alege şi o transmisie sport Steptronic cu opt viteze. Pe de altă parte, pentru modelul MINI Cooper Clubman există şi varianta opţională de echipare cu transmisie Steptronic cu şase trepte. Numeroasele tehnologii din portofoliul MINIMALISM includ, printre altele, funcţia auto start/stop şi modul opţional de condus GREEN care include funcţia coasting.

Noul Clubman oferă cel mai înalt nivel oferit vreodată de un model MINI în ceea ce priveşte confortul călătoriei şi sentimentul “go-kart” specific mărcii, iar acestea se datorează tehnologiei suspensiei – una de înaltă calitate – care este unică în acest segment. Puntea faţă oferă suspensie cu braţ simplu, cu componente nou dezvoltate integral, în timp ce puntea spate beneficiază de suspensie multibraţ, optimizată special pentru acest model. Pe de altă parte, agilitatea maximă a noului MINI Clubman se datorează ecartamentului foarte lat, construcţiei cu masă optimizată şi nivelului mare de rigiditate, în timp ce servodirecţia electromecanică, cu funcţie Servotronic, este o dotare standard pentru noua generaţie a modelului.

Dynamic Stability Control (DSC / control dinamic al stabilităţii), care include Dynamic Traction Control (DTC / funcţie optimizată a DSC care permite o patinare uşoară pentru condusul dinamic sau la rularea pe suprafeţe cu aderenţă scăzută, precum zăpada) şi Electronic Differential Lock Control (EDLC / control electronic al diferenţialului blocant), este disponibil standard şi este completat, la MINI Cooper S Clubman, de Performance Control (program de funcţionare al DSC care, alături de o frânare şoară a unei roţi, accelerează roata opusă de pe aceeaşi punte). Fiecare model are un reglaj specific al suspensiei şi amortizoarelor, iar opţional se poate comanda suspensia sport şi sistemul Dynamic Damper Control (control dinamic al amortizoarelor). Conform specificaţiei standard, modelele din noua generaţie MINI Clubman sunt echipate cu jante din aliaj uşor, de 16 ţoli sau 17 ţoli (MINI Cooper S Clubman), dar pe lista de opţionale se găsesc şi versiuni cu dimensiuni de până la 19 ţoli.

Pentru o setare personalizată a automobilului, clienţii au la dispoziţie, opţional, modurile MINI Driving, care pot fi activate prin intermediul unui comutator rotativ aflat la baza schimbătorului. Astfel, conducătorul poate să aleagă unul dintre cele trei moduri: MID, SPORT şi GREEN. Aceste moduri au capacitatea de influenţa curbele caracteristice ale acceleraţiei şi direcţiei, dinamica schimbării treptelor cu transmisia Steptronic şi controlul dinamic al amortizoarelor. În combinaţie cu transmisia Steptronic, modul GREEN include funcţia “coasting” (mers liber, cu decuplarea automată a motorului de la transmisie la ridicarea acceleraţiei pentru un consum minim).

Din punct de vedere al siguranţei, noul MINI Clubman oferă un nivel superior faţă de generaţia anterioară. Structura caroseriei a fost optimizată din punct de vedere al masei şi pentru a oferi mai multă rezistenţă în caz de accident. Dotările standard de siguranţă includ airbaguri frontale şi laterale, airbaguri cortină laterale, centuri de siguranţă automate cu trei puncte de prindere pentru toate locurile, pretensionare şi limitator adaptiv al forţei pentru locurile din faţă, sisteme de prindere ISOFIX a scaunelor de copii pentru locurile din spate – opţional şi pentru locul pasagerului din faţă – şi afişaj al presiunii în pneuri. Alături de o siguranţă crescută, au fost optimizate semnificativ nivelurile de confort acustic şi de vibraţie.

Noua MINI Clubman vine şi cu o gamă largă de sisteme inovatoare de asistare a conducătorului: MINI Head-Up Display, Parking Assistant, cameră pentru mers înapoi şi Driving Assistant ce include tempomat activ bazat pe cameră video, avertizare în caz de coliziune şi pentru pietoni cu funcţie de frânare iniţială, asistare a fazei lungi şi detectare a indicatoarelor rutiere. Nivelul ridicat al echipării standard include dotări precum aer condiţionat, radio cu interfaţă USB şi conector de sunet AUX-IN, facilitate hands-free pentru conectarea telefonului prin Bluetooth, senzor de ploaie şi lumini, frână de parcare operată electric.

Şi din perspectiva tehnologiei de iluminare, noul MINI Clubman oferă o variantă opţională inovatoare: faruri LED, ce includ lumini de zi LED, şi stopuri LED. De asemenea, noul mode dispune de distribuţie adaptivă a luminii şi de semnalizatoare cu LED-uri, tehnologie care este prezentă şi la proiectoarele de ceaţă.

În funcţie de fiecare model, pachetul MINI Excitement include lumini LED pentru interior şi ambientale, precum şi proiecţie nouă a logo-ului MINI din oglinda retrovizoare de pe partea conducătorului atunci când se deschide şi se închide automobilul. În premieră, elementele de personalizare MINI Yours aduc rame ale uşilor luminate în spate, iar sistemul de alarmă include lumină LED de culoare roşie integrată în aripioara cu rol de antenă.

Noul MINI Clubman oferă şi o gamă vaste de opţiuni pentru un nivel îmbunătăţit al confortului şi al funcţionalităţii: scaune reglabile electric cu funcţie de memorie pentru conducător – o premieră MINI -, precum şi scaune sport şi scaune sport John Cooper Works, pachet Comfort Access exclusiv pentru MINI Clubman cu deschidere non-contact a uşilor divizate (comandă de deschidere se face printr-un gest cu piciorul), aer condiţionat cu control pe două zone, scaune încălzite, acoperiş panoramic din sticlă operat electric, oglinzi retrovizoare operate electric (încălzire şi rabatare), volan multifuncţional, sistem de încărcare cu spătare al banchetei rabatabil în raport 40:20:40, cârlig de tractare, sistem de navigaţie MINI Professional, radio MINI Visual Boost şi sistem de sonorizare Harman Kardon hi-fi.

De asemenea, gama vastă de opţiuni pentru personalizarea interiorului şi a exteriorului include: kit aerodinamic John Cooper Works, exterior Chrome Line, şine pentru acoperiş, selecţie vastă a tipurilor de scaune, suprafeţe decorative şi culori pentru interior, precum şi opţiuni exclusive de accesorii John Cooper Works şi MINI Yours.

Prin MINI Connected se oferă oportunitatea de extindere continuă a funcţiilor de infotainment prin integrarea continuă de aplicaţii noi în automobil prin intermediul unui smartphone. În prezent sunt oferite funcţii MINI exclusive precum Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement şi MINIMALISM Analyser, MINI Connected XL Journey Mate, conexiune online care permite utilizarea reţelelor de socializare precum Twitter, foursquare şi Glympse, dar şi recepţia fluxurilor RSS de ştiri şi a programelor de entertainment precum GoPro, AUPEO!, Stitcher, Deezer, Audible, sau TuneIn Radio.

Variante de model:
MINI Cooper S Clubman: motor pe benzină, cu patru cilindri şi tehnologie MINI TwinPower Turbo (turbocompresor, injecţie directă, gestiune complet variabilă a supapelor, gestiune variabilă a arborelui cu came), capacitate: 1.998 cmc, putere: 141 kW/192 CP la 5.000 rpm, cuplu maxim: 280 Nm la 1.250 rpm (300 Nm cu funcţia Overboost), acceleraţie (0-100 km/h): 7,2 secunde (transmisie automată: 7,1 secunde), viteză maximă: 228 km/h (228 km/h), consum mediu de combustibil*: 6,3-6,2 l/100 km (5,9-5,8 l/100 km), emisii CO2*: 147-144 g/km (137-134 g/km), standard emisii: EU6.

MINI Cooper Clubman: motor pe benzină, cu trei cilindri şi tehnologie MINI TwinPower Turbo (turbocompresor, injecţie directă, gestiune complet variabilă a supapelor, gestiune variabilă a arborelui cu came), capacitate: 1.499 cmc, putere: 100 kW/136 CP la 4.400 rpm, cuplu maxim: 220 Nm la 1.250 rpm (230 Nm cu funcţia Overboost), acceleraţie (0-100 km/h): 9,1 secunde (transmisie automată: 9,1 secunde), viteză maximă: 205 km/h (205 km/h), consum mediu de combustibil*: 5,3-5,1 l/100 km (5,3-5,1 l/100 km), emisii CO2*: 123-118 g/km (123-118 g/km), standard emisii: EU6.

MINI Cooper D Clubman: motor diesel, cu patru cilindri şi tehnologie MINI TwinPower Turbo (turbocompresor cu geometrie variabilă a turbinei, injecţie directă common-rail), capacitate: 1.955 cmc, putere: 110 kW/150 CP la 4.000 rpm, cuplu maxim: 330 Nm la 1.750 rpm, acceleraţie (0-100 km/h): 8,6 secunde (transmisie automată: 8,5 secunde), viteză maximă: 212 km/h (212 km/h), consum mediu de combustibil*: 4,4-4,1 l/100 km (4,4-4,1 l/100 km), emisii CO2*: 115-109 g/km (115-109 g/km), standard emisii: EU6.

Sursa BMW Romania

(Visited 3 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice