Procurorii cercetează o fraudă de un milion de poliţe Omniasig, fără acoperire
Acuzaţii grave planează asupra societăţii de asigurări Omniasig, una dintre cele mai importante astfel de firme din România. Autorităţile îi acuză pe angajaţii companiei, de la cei cu funcţii de conducere până la brokeri, că au produs pagube de milioane de euro firmei centrale din Austria.
Marţi dimineaţă peste 100 de poliţişti şi procurori au descins la aproape 50 de sucursale ale societăţii Omiasig din toată ţara. La plecare au încărcat camioane întregi cu acte pe care le-au dus la sediul Parchetului General pentru continuarea cercetărilor.
De altfel, la încheierea percheziţiilor, şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei, Alexandru Ioniţă, spunea că în următoarele ore vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate.
„Verificările în acest dosar au început la jumătatea anului 2013, şi am fost spijiniţi de Serviciul Român de Informaţii. Deocamdată verificăm acte. Abia zilele următoare vom începe să audiem şi suspecţii”, a explicat Ioniţă.
La rândul lor, procurorii Parchetului General au anunţat că în dosar s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind vizat directorul general al companiei (Mihai Tecău – n.r.), dar şi de alţi 40 de directori de sucursale şi de vânzări.
Imediat după anunţul procurorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează companiile de asigurări din România, a anunţat sec că „a luat act de comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind percheziţiile derulate la o societate de asigurări. Pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii, ASF va dispune măsurile care sunt în competenţa sa“.
La doar câteva ore, reprezentanţii Omniasig au transmis că unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul General în cadrul companiei este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise în a doua jumătate a anului 2013. De asemenea, aceştia i-au asigurat pe clienţii Omniasig că activitatea curentă a companiei nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări.
Concret, anchetatorii verifică modul în care au fost încheiate peste un milion de poliţe de asigurare, de toate tipurile, existând indicii că acestea nu au fost înregistrate, chiar dacă ele au fost înmânate clienţilor. În ceea ce priveşte modul de operare, una dintre variante este aceea că erau întocmite poliţele de asigurare, clientul plătea şi primea fizic poliţa, dar ulterior acestea nu erau înregistrate în sistem de către brokerul de asigurare.
„Prejudiciul nu a fost stabilit până în acest moment, însă se presupune că acesta ajunge până la câteva milioane de euro”, spun anchetatorii.
Anchetatorii au dat ieri asigurări că în acest caz nu sunt vizate persoanele fizice care au cumpărat poliţele de asigurare.
„Suspiciunile pe care le avem privesc modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de ele, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă“, a spus şeful DIF.
Sursa, citeste mai departe!