Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Taxa auto se schimba din nou: Timbrul de mediu ar putea deveni impozit anual [update]

Taxa auto 2016 se schimba din nou: Timbrul de mediu ar putea deveni impozit anual

Timbrul de mediu s-ar putea transforma in impozit anual, insa aceasta modificare ar reprezenta o bomba sociala pentru soferii romani, care nu isi schimba masina prea des.

Deputatul UDMR, Jozsef Moldovan, initiatorul proiectului care are parte de sustinerea tuturor partidelor, a transmis ca scopul este aplicarea principiului “poluatorul plateste”, care nu e respectat prin actele legislative actuale, potrivit Profit.ro.

Timbrul de mediu, la un pas de a fi desfiintat – Sfatul avocatului

Ideea este ca impozitul anual va fi mai mic la inceput, iar apoi va creste gradual, in baza faptului ca o masina mai veche polueaza mai mult.

Este luat in calcul un coeficient care tine cont de durata medie de folosire a unei masini, care ar fi de 15 ani, pe baza datelor Registrului Auto Roman.

Initiatorul sustine ca va fi descurajata achizitia de masini vechi, poluante, iar proprietarii nu isi vor mai inmatricula autovehiculele in tarile vecine Romaniei, unde nu sunt cerute astfel de taxe sau suma de plata este mai mica.

O taxa care a facut mai mult rau decat bine

Taxa de poluare, indiferent sub ce forma a fost promovata in ultimii ani, a facut mai mult rau decat bine industriei auto romanesti si parcului auto, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit risk management.

“Inca din momentul primei taxe, am spus faptul ca nu respecta legislatia europeana, pentru ca introduce discriminari intre proprietarii de masini si blocheaza liberul trafic al marfurilor in UE. Dincolo de sumele incasate de statul roman, care ar fi trebuit sa fie folosite pentru dezvoltarea infrastructurii – lucru care nu s-a intamplat – taxa de poluare a facut mai mult rau decat bine parcului auto.

Multi dintre romani au profitat de legislatia plina de lacune si au inmatriculat masinile in Bulgaria sau au cumparat masini second-hand la care, in mod paradoxal, taxa a fost mai mica. Astfel ca Romania s-a umplut din nou de rable, iar nivelul de poluare a crescut”, se arata intr-o declaratie remisa Ziare.com.

•Taxa auto din ianuarie 2012 contravine normelor europene – Curtea de Justitie a UE (Video)
•Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal
•Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Introducerea unui impozit anual platit in functie de gradul de poluare al masinii este de natura sa elimine discriminarile intre proprietarii de masini si sa descurajeze achizitia masinilor vechi. Iar daca va respecta principiul “poluatorul plateste”, ar trebui ca acest impozit sa stimuleze achizitia de masini noi. Cel putin in teorie.

“Impozitele vor fi mai mici pentru masinile noi decat pentru cele mai vechi de 10 ani, fapt care poate determina multi proprietari sa mearga la dealeri. Ramane de vazut insa daca si dealerii auto, alaturi de finantatori (banci, societati de leasing etc.), vor veni cu pachete de oferte atractive de tip buyback (serviciu care are ca scop facilitarea achizitiei unui autoturism nou de catre un client prin oferirea unui pret de rascumparare convenabil pentru masina pe care acesta o are in prezent in proprietate – n.red.), care sa stimuleze achizitia de masini noi”, sustin analistii KeysFin.

Va fi o bomba sociala?

Pe de alta parte, introducerea unui asemenea impozit ar putea avea impactul unei bombe sociale, in conditiile in care mare parte din parcul auto este format din masini mai vechi de 10 ani, atrag atentia specialistii KeysFin.

“Cum puterea de cumparare in Romania este foarte redusa, un impozit de poluare de tipul celor practicate in tarile occidentale va insemna ca multi dintre proprietarii de masini vor trebui sa renunte la ele. In aceste conditii, se naste o intrebare: Este pregatit sistemul de transport in comun romanesc sa preia impactul unei asemenea masuri?”, se intreaba analistii KeysFin.

De asemenea, ramane de vazut daca guvernantii vor risca introducerea unui asemenea impozit in 2016, pentru ca este an electoral. “Nu este exclus ca discutiile despre acest demers sa fie amanate dupa alegeri, in 2017. Indiferent de momentul ales, avand in vedere standardele europene, introducerea impozitului va fi inevitabila”, au mai spus analistii KeysFin.

Impozitul auto, doborat usor in instanta

Avocatul Adrian Cuculis sustine ca, din punctul sau de vedere, aplicarea impozitului pe durata medie de viata a autoturismului este o incalcare grava a dreptului la proprietate, prin grevarea de un anumit bun a unei taxe esalonate pe ani de zile.

“Nu va debloca piata auto si va starni un val de nemultumiri, fiindca taxa va fi una mult mai mare pentru masinile noi, simtindu-se evident discriminati in baza principiului ‘poluatorul plateste'”, a precizat avocatul Adrian Cuculis, pentru Ziare.com.

El considera ca acest principiu nu trebuie interpretat in sensul ca masinile la mana a doua vor fi functionale mai putin timp, fiindca asta inseamna “o interpretare exhaustiva si intolerabila in cutuma UE”.

“In fine, daca va fi adoptat in aceasta forma, fara probleme actul normativ va putea fi doborat in instanta de catre orice nemultumit. Citind proiectul, parca cei implicati si-ar dori sa faca legi strambe”, a conchis avocatul.

Când trebuie achitat timbrul de mediu

Timbrul de mediu reprezintă o sumă de bani pe care proprietarii de maşini o datorează statului pentru emisiile provenite de la acestea. Conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, obligaţia de plată a taxei intervine o singură dată, după cum urmează:
• la prima înmatriculare în România;
• la reintroducerea în circulaţie a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului;
• la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
• la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanţă restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
• la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

În altă ordine de idei, timbrul de mediu nu trebuie achitat în cazul autovehiculelor:

• aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
• special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
• destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri, precum şi celor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor;
• destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, celor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi celor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor;
• încadrate în categoria vehiculelor istorice;
• acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;
• transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice;
• confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit;
• destinate competiţiilor sportive;
• dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Vechea taxă auto trebuie restituită integral, nu doar parţial

Proprietarii care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară înapoi toţi banii fără a fi nevoiţi să deschidă o acţiune în instanţă.

Această modificare a fost introdusă la începutul toamnei prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015, în condiţiile în care până la acel moment se putea cere doar restituirea parţială a vechii taxe auto. Mai exact, puteau cere diferenţa de bani cei care au plătit o taxă auto mai mare decât timbrul de mediu.

Aşadar, restituirea integrală a vechii taxe auto se face într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, la care se adaugă dobânda corespunzătoare.

Sursa

(Visited 6 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice