Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Un altfel de concept dedicat marilor oraşe: MINI Citysurfer Concept

Un altfel de concept dedicat marilor oraşe: MINI Citysurfer Concept

Plăcerea condusului combinată oferită într-o formulă de dimensiuni minime – acesta a fost principiul care a stat la baza succesului MINI în cei 55 de ani de istorie. Acum marca premium din Marea Britanie propune un nou concept pentru mobilitatea în zonele urbane: MINI Citysurfer Concept este o soluţie pentru a putea acoperii ultima parte a traseului, până la destinaţie, confortabil, rapid, cu emisii zero. Este vorba de o trotinetă cu propulsie auxiliară electrică care poate dezvolta o viteză maximă de 25 km/h şi poate asigura o autonomie în regim electric de aproximativ 15-25 kilometri. Astfel, MINI Citysurfer Concept este alegerea ideală pentru utilizare cotidiană pe distanţe scurte.

Datorită masei reduse – aproximativ 18 kilograme – şi conceptului de pliere, se potriveşte cu uşurinţă în portbagajul noului MINI cu trei uşi, de exemplu. Cu doar câteva mişcări rapide, conceptul este pregătit să-l transporte pe utilizator de la parcare la destinaţia finală din centrul oraşului – aşa-numitul “kilometru final”. Dimensiunile compacte permit ca MINI Citysurfer Concept să poată fi transportat în autobuz sau tren, extinzându-se astfel flexibilitatea în traficul urban.

Conceptele flexibile de mobilitate urmează să joace un rol important în rezolvarea provocărilor reprezentate de evoluţii precum creşterea urbanizării, schimbările climatice şi deficitul de resurse. Chiar şi în prezent, mai mult de jumătate din populaţia lumii trăieşte în zone metropolitane. Conform previziunilor Naţiunilor Unite, această proporţie va creşte la peste 60% până în 2030.

Soluţia ideală pentru ultimul kilometru – oriunde te-ai duce: MINI Citysurfer Concept
Printre efectele creşterii urbanizării se numără reducerea spaţiului pentru trafic şi pentru parcare în marile zone metropolitane, care deseori atrag un mare număr de oameni. Concentrarea facilităţilor pentru muncă, timp liber şi cumpărături în câteva zone are ca rezultat o concentrare a soluţiilor de transport către un spaţiu limitat. Aceasta duce la aglomerarea traficului şi un deficit al spaţiilor de parcare – fenomen care afectează calitatea vieţii în zonele menţionate şi generează un plus de emisii, riscuri de accidente şi creşterea timpilor de transport cu impact asupra economiei. Ţinând cont de aceste aspecte, noile concepte de vehicule devin din ce în ce mai atractive. MINI Citysurfer Concept este adaptat special acestui gen de mobilitate, în care călătoria individuală cu automobilul sau cu transportul public local îşi atinge limitele. Conceptul permite o mobilitate convenabilă chiar şi în acele zone ale centrului unde accesul automobilelor nu este permis.

De asemenea, poate fi uşor combinat cu alte mijloace de transport. Când este strâns în portbagajul unui automobil, MINI Citysurfer Concept este disponibil oricând pentru utilizator. De asemenea, poate fi luat în numeroase mijloace de transport şi poare fi utilizat pentru partea finală a călătoriei, după sosirea în staţia de autobuz sau de tren.

Datorită dimensiunilor compacte, MINI Citysurfer Concept este mai mic decât o bicicletă rabatabilă. Mai mult, faţă de aceasta din urmă, MINI Citysurfer Concept are şi propulsie electrică – mobilitatea urbană beneficiază de un confort suplimentar. Un motor integrat în butucul roţii spate oferă susţinere eficientă, astfel că MINI Citysurfer Concept poate atinge viteze de până la 25 km/h.

Electromotorul este alimentat de un acumulator litiu-ion de înaltă performanţă, aflat într-o carcasă de protecţie şi integrat în cadru, sub placa pentru picioare. Această unitate include şi sistemul de gestiune a bateriei care controlează fluxul de energie acumulator-motor. Bateria litiu-ion furnizează suficientă energie pentru ca MINI Citysurfer Concept să atingă o autonomie în regim electric de 15-25 de kilometri. Când acumulatorul este complet descărcat, electromotorul este oprit automat şi este deconectat de la butucul independent al roţii spate. Pilotul îşi poate continua călătoria prin forţa piciorului şi fără să fie limitat de rezistenţa la rulare a motorului.

De asemenea, şi încărcarea bateriei este flexibilă. Un cablu special pentru conexiune permite încărcarea acumulatorului la o priză convenţională de uz casnic, în timp ce cablul suplimentar este disponibil pentru alimentare la tensiunea de 12 V din automobil. Mai mult, MINI Citysurfer Concept are capacitatea de reîncărcare a bateriei sale în timpul călătoriei prin generarea energiei la frânare. Pentru aceasta, electromotorul acţionează ca un generator în timpul frânărilor. În utilizare cotidiană, majoritatea decelerărilor cerute de situaţiile din trafic pot fi realizate exclusiv prin intermediul unor frânări regenerative.

Din moment ce propulsia electrică permite o mobilitate locală fără emisii, este ideală pentru utilizare în vehicule concepute pentru trafic urban. Astfel, aceasta îndeplineşte cerinţele unui mijloc de transport inovator, care are capacitatea de a contribui la reducerea emisiilor generate de traficul urban. Există un număr tot mai mare de oraşe de pe mapamond unde, din dorinţa de a se îmbunătăţi calitatea aerului, sunt aplicate restricţii legale asupra automobilelor cu motoare cu ardere internă, iar utilizarea vehiculelor cu propulsie electrică este încurajată prin diverse beneficii. Aşa că, şi din acest punct de vedere, propulsia fără emisii a MINI Citysurfer Concept este orientată spre viitor.

Şi în ceea ce priveşte experienţa călătoriei pe care o oferă, propulsia electrică este ideală pentru un vehicul compact şi uşor, cu un grad ridicat de agilitate şi manevrabilitate în traficul urban. Livrarea instantanee a puterii de către motorul electric permite progrese rapide datorită fazelor scurte de accelerare şi decelerare. Din motive de siguranţă, puterea auxiliară a electromotorului nu este activată până ce pilotul nu atinge o viteză minimă doar prin acţionare fizică. Aceasta previne deplasarea neintenţionată a vehiculului. Propulsia electrică poate fi dezactivată în orice moment prin intermediul unui buton de pe maneta de frână. Interacţiunea specială dintre forţa fizică necesară la viteze mici şi puterea electromotoare care asistă la viteze medii şi mari este un factor care contribuie la experienţa emoţională a pilotajului.

Studiul este conceput în stilul tradiţional MINI, demonstrând imediat că este un mijloc de transport versatil, agil şi sigur, cu un design high-end, pentru o plăcere spontană a condusului şi cu o amprentă de stil individual. Roţile mari ale MINI Citysurfer Concept sunt echipate cu anvelope pneumatice robuste, cu confort acustic ridicat şi oferind astfel o reacţie sigură şi confortabilă a călătoriei nu doar pe drumurile perfect asfaltate, ci şi la trecerea peste borduri, pavaje sau drumuri neasfaltate. De asemenea, cadrul foarte stabil al MINI Citysurfer Concept contribuie la proprietăţile de manevrabilitate agilă şi cu efort redus.

Datorită poziţiei verticale de pilotaj, MINI Citysurfer Concept oferă o vizualizare generală bună a traficului. Utilizatorul beneficiază şi de faptul că este foarte vizibil şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Un arbore telescopic în secţiunea frontală permite ajustarea individuală a înălţimii ghidonului. Datorită acestei proprietăţi, utilizatori de înălţimi diferite îşi pot găsi o poziţie sigur şi confortabilă pentru a conduce MINI Citysurfer Concept. Poziţia ghidonului şi mecanismul de pliere pentru stocare sunt echipate cu un mecanism sigur pentru a se asigura că arborele telescopic şi articulaţia de pliere sunt ajutate corect la pornire.

În acelaşi timp, cele trei frâne operate individual oferă un nivel ridicat de agilitate şi siguranţă în traficul urban. Dacă este utilizat un stil de pilotaj anticipativ, manevrele de decelerare pot fi realizate în mare parte prin intermediul recuperării de pe roata spate. În plus, ambele roţi ale conceptului dispun de frâne hidraulice cu disc, puternice şi controlate cu precizie. Cele două sisteme de decelerare sunt activate prin manete de frână dispuse pe ghidonul MINI Citysurfer Concept. Cursa manetei şi punctul de presiune pot fi ajustate individual pentru frâna faţă, respectiv pentru cea din spate. Pilotul poate contribui la dinamismul şi intensitatea frânării prin schimbarea centrului de greutate. Datorită poziţiei joase a podelei, orice schimbare a poziţiei corpului are impact direct asupra reacţiei decelerării.

MINI Citysurfer Concept a fost dezvoltat pentru plăcere spontană a condusului în trafic urban şi răspunde nevoilor unor grupuri-ţintă diferite într-o gamă de situaţii cotidiene diferite. Conceptul inovator este orientat spre utilizarea pentru activităţi individuale din timpul liber, dar este potrivit şi ca mijloc de transport suplimentar ce poate fi combinat cu un automobil sau cu transportul public, precum şi pentru cei care fac naveta între domiciliu şi birou sau pentru alte cerinţe de mobilitate legate de lucru. Echiparea generoasă şi capacele roţilor oferă o protecţie eficientă împotriva murdăriei şi a stropilor de apă, aşa că utilizarea MINI Citysurfer Concept nu are cerinţe speciale în privinţa ţinutei pilotului când călătoreşte pe vreme umedă, de exemplu.

Aflat pe ghidon, suportul flexibil pentru smartphone îmbunătăţeşte confortul şi funcţionalitatea în viaţa urbană de zi cu zi. Acesta permite utilizarea unui telefon mobil pentru navigaţie, atunci când este necesar. Astfel, un utilizator poate naviga convenabil şi cu precizie pentru a parcurge aşa-numitul “kilometru final”. Aceasta reprezintă baza ideală pentru ca pilotul să profite de funcţia de navigare Last Mile pe care o oferă MINI Connected XL Journey Mate. Un soclu de încărcare integrat în suport înseamnă că smartphone-ul poate fi alimentat de la bateria litiu-ion a MINI Citysurfer Concept pe parcursul călătoriei.

Designul, propulsia şi accesoriile MINI Citysurfer Concept sunt concepute pentru a permite adaptarea la cerinţele specifice de aprobare de pe diferite pieţe. De exemplu, chiar şi în faza de concept, studiul dispune deja de dotări de siguranţă şi iluminare, care îl fac extrem de potrivit pentru utilizare în traficul rutier.

Astfel, conceptul inovator acoperă aproape întreaga gamă de mobilitate urbană individuală. MINI Citysurfer Concept poate fi utilizat pentru navetă zilnică, precum şi ca soluţie atractivă de transport pentru tineri în drumul spre şcoală sau în timpul liber. Conceptul oferă utilizatorilor o călătorie confortabilă şi cu emisii zero prin zonele metropolitane, când merg la cumpărături sau în scop turistic – fără a fi blocaţi în ambuteiajele consumatoare de timp. Iar potenţialul excepţional pe care MINI Citysurfer Concept îl are ca supliment al altor mijloace de transport nu este limitat la mobilitatea urbană de zi cu zi. Poate fi luat şi în excursii pentru a oferi, în orice moment, mobilitatea MINI, spontană şi distractivă.

Sursa: BWM

(Visited 3 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice